Verkkouutiset

Kim Jong-un väittää saaneensa uuden hirmuaseen

Pohjois-Korea väittää kehittäneensä vetypommin.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un väittää maansa kehittäneen vetypommin, kertoo NBC News viitaten Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA:han.

Vetypommi tuottaa paljon voimakkaamman räjähdyksen kuin atomipommi. Pohjois-Korea teki kolme ydinkoetta vuosina 2006, 2009 ja 2013. Niiden seurauksena YK on asettanut maalle talouspakotteita.

Asiantuntijat ja naapurivaltiot ovat suhtautuneet väitteisiin varovaisesti.

Kiinan hallitus ei kommentoinut väitteen totuusperää. Kiina on köyhän ja eristäytyneen Pohjois-Korean liittolainen.

– Tilanne Korean niemimaalla on erittäin hauras ja monimutkainen. Me toivomme, että kaikki osapuolet pyrkivät rauhaan ja tasapainoon, totesi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Huan Chunying.

Etelä-Korean puolustusministeriön tiedottajan mukaan maalla ei ole tiedustelutietoa naapurinsa vetypommiväitteestä.

– Seuraamme tarkasti kaikkea Pohjois-Korean ydinaseisiin liittyvää toimintaa. Toistaiseksi emme ole havainneet mitään tavallisesta poikkeavaa, tiedottaja sanoi.

Vuosina 1950–1953 käyty Korean sota ei päättynyt rauhaan vaan aselepoon. Pohjois-Korea on toistuvasti uhannut tuhota Etelä-Korean ja Yhdysvallat.

Kiinan kommunistisen puolueen koulussa (Central Party School) työskentelevä Pohjois-Korea-asiantuntija Zhang Liangui ei usko, että Pohjois-Korea kykenee rakentamaan vetypommin.

– He eivät ole suorittaneet yhtäkään koetta, ja nyt he väittävät näin, Liangui sanoo NBC Newsille.

Pohjois-Korean ydinkokeissa käyttämälle Punggye-rin testialueelle on ilmestynyt uusi tunneli, kertoo Johns Hopkins -yliopiston tuore selvitys. Se on julkaistu yliopiston ylläpitämällä Pohjois-Korean tapahtumiin keskittyvällä 38North-sivustolla. Verkkouutiset kertoi asiasta tässä jutussa.

Tutkijoiden mukaan satelliittikuvat paljastavat, että ydinkoepaikalla on tehty viime aikoina runsaasti maanrakennustöitä. Uusi tunneli viittaa käytännössä siihen, että Pohjois-Korea kaavailee uusia ydinkokeita.

38Northin mukaan Punggye-rin koepaikalla on tehty kiivaasti rakennustöitä huhtikuusta lähtien. Alueella näkyy uusia rakennuksia ja paikalle uitetut massiiviset tukkimäärät ovat kadonneet. Tutkijoiden mukaan tukeilla tuetaan uutta ydinkoetunnelia.

Uusimmat
MAINOS