Verkkouutiset

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat heinä–syyskuussa 9,6 prosenttia edellisvuodesta. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kiinteistöjen hinnat vielä laskussa

Heinä–syyskuussa omakotitalojen kauppa kävi reilun viidenneksen vaisummin kuin vuotta aiemmin.

– Omakotitalojen hinnat olivat vielä laskussa loppukesällä, kun keskuspankki nosti ohjauskorkojaan ja kuluttajahinnat kohosivat palkkoja enemmän. Inflaation rauhoittuminen, laskevat korko-odotukset ja hallituksen toimet kuitenkin suosivat nyt omakotitaloja, jotka sijaitsevat korkeamman hintatason alueilla, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2023 heinä–syyskuussa 9,6 prosenttia edellisvuodesta. Sekä Tilastokeskuksen että Maanmittauslaitoksen tietojen perusteella heinä–syyskuussa omakotitalojen kauppa kävi reilun viidenneksen vaisummin kuin vuotta aiemmin.

– Kiinteistöjen varainsiirtoverokannan lasku neljästä prosentista kolmeen prosenttiin tukee jatkossa eniten arvokkaiden omakotitalojen kaupan ja hintojen kehitystä, sillä niiden kohdalla verorasite laskee euroissa eniten, Keskinen toteaa.

Hänen mukaansa ensiasunnon ostajat tosin hankkivat tyypillisesti pienemmän asunnon, jolloin nyt liikkeellä olevat nuoret eivät käännä omakotikaupan kurssia.

– Tuki tuleekin kiinteistöihin kohdistuvan varainsiirtoveroasteen laskusta ja sen laajuus jää siten nähtäväksi vasta tulevissa tilastopäivityksissä. Kun hallituksen esityksen lisäksi inflaatio hellittää, kaupunkilaisväestön määrä kasvaa nyt vauhdilla ja kotitaloudet sekä sijoittajat ovat varovaisia yhtiövelkaisten osakeasuntojen kohdalla, voimme tulla näkemään selvää hintojen nousua nimenomaan kasvavien kaupunkien omakotitaloissa ensi vuoden puolella, Keskinen arvioi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)