Verkkouutiset

Ihmisiä ulkona aurinkoisella kelillä Kruunuhaan pohjoisrannassa 21. maaliskuuta 2023. LEHTIKUVA / ANTTI HÄMÄLÄINEN

Kevät etenee hitaasti – meteorologi kertoo syyn

Keskimäärin terminen kevät on alkanut maan etelä- ja lounaisosissa 26. maaliskuuta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tänä vuonna kevät tuntuu lähestyvän poikkeuksellisen hitaasti ja lunta on vielä suuressa osassa maata.

Forecan meteorologi Joanna Rinne huomauttaa blogissa, että maan pohjoisosissa kevään ei vielä tilastojen mukaan kuuluisikaan alkaa. Maan eteläosissa maaliskuun loppupuolella kevät on jo alkanut vuodesta riippuen.

Keskimäärin terminen kevät on alkanut maan etelä- ja lounaisosissa 26. maaliskuuta, kun esimerkiksi Lapin Kilpisjärvellä se alkaa vasta aikaisintaan vapun aikoihin.

Syy tämän vuoden myöhäiselle kevään etenemiselle löytyy hänen mukaansa polaaripyörteen hajoamisesta.

– Polaaripyörre on sään suuren mittakaavan ilmiö, joka vaikuttaa Suomen talvisäähän hyvinkin paljon. Polaaripyörre on joka vuosi talvisen pallonpuoliskon napa-alueen ympärille muodostuva valtava, pystysuunnassa jopa 50 kilometrin korkeuteen ulottuva ilmavirtaus, jonka sisäpuolelle napa-alueen kylmimmät ilmamassat jäävät, Rinne kertoo.

Polaaripyörre ulottuu talvisella pallonpuoliskolla troposfääristä eli ilmakehän maanpintaa lähimmästä noin kymmenen kilometrin paksuisesta ilmakerroksesta stratosfääriin eli seuraavaan ilmakerrokseen asti. Pyörre sulkee sisäänsä kylmimmän ilmamassan. Kesän tullen pyörre häviää.

– Polaaripyörre puhaltaa joinakin vuosina hyvinkin vahvana jopa läpi talven, kun taas toisina vuosina se heikkenee yhden tai useamman kerran talven aikana. Polaaripyörteen heikkeneminen saattaa johtua esimerkiksi SSW-ilmiöstä (Sudden Stratospheric Warming), jossa stratosfäärin ilma äkillisesti lämpenee ja aiheuttaa polaaripyörteen hidastumisen.

Kun polaaripyörre heikkenee, Rinteen mukaan se ei jaksa kahlita sisälleen napa-alueen arktisen kylmiä ilmamassoja, vaan ne pääsevät tunkeutumaan tavanomaista etelämmäksi.

– Tammi-helmikuun aikana tapahtui stratosfäärin äkillinen lämpeneminen, ja sen seurauksena polaaripyörre heikkeni ja kylmää ilmamassaa pääsi työntymään esimerkiksi Pohjois-Amerikan ja Fennoskandian suuntaan. Meillä jo viikkoja jatkunut ajankohtaan nähden kylmän sään jakso johtuu juuri tästä ylemmän ilmakerroksen äkillisestä lämpenemisestä.

Rinteen mukaan on tapauskohtaista, kuinka pitkäksi aikaa kylmät ilmamassat jäävät polaaripyörteen heikennyttyä jumittamaan esimerkiksi juuri Suomen ylle.

– Polaaripyörre alkaa nyt jo palautua normaaliksi, mutta tähän aikaan vuodesta se heikkenee luontaisesti, joten sen kyky pidellä kylmiä ilmamassoja sisäänsä on jo kevään etenemisenkin takia heikentynyt.

Rinne huomauttaa, että polaaripyörteen ennusteesta ei voi suoraan päätellä sitä, miten sää kehittyy. Hänen mukaansa Polaaripyörteen äkillinen heikkeneminenkään ei aina johda sään kylmenemiseen, eikä sen vahvistumisesta voida vielä päätellä, milloin sää muuttuu keväiseksi.

– Sitä varten tarvitaan paikallissääennusteita. Silti, polaaripyörteen, tai oikeastaan sen heikentymisen, vaikutus kylmien säiden edesauttajana vähenee nyt edellisviikkoihin nähden, Rinne kertoo.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)