Verkkouutiset

Keskusta lopettaisi Turun tunnin juna -hankkeen ja laittaisi siitä säästyneen 460 miljoonaa euroa kasvupakettiin., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Keskustalta vaihtoehtobudjetti – tunnin junan rahat kasvupakettiin

Keskusta tukee hallituksen esittämiä sosiaalietuuksien indeksijäädytyksiä sekä puolustuksen ja sisäisen turvallisuuden panostuksia.

Oppositiopuolue keskusta esitti torstaina oman vaihtoehtobudjettinsa.

Keskusta ottaisi ensi vuonna velkaa noin 385 miljoonaa euroa hallitusta vähemmän. Hallituksen ensi vuoden budjetissa velkaa otetaan 11,5 miljardia euroa.

Myös keskustan vaihtoehtobudjetissa velkaa otettaisiin yli 11 miljardia ensi vuonna, vaikka puolue ilmoittaa samaan aikaan tavoittelevansa julkisen talouden tasapainottamista 4,5-5,5 miljardilla eurolla vaalikauden aikana.

Tunnin junan rahat kasvupakettiin

Keskusta esittää 460 miljoonan euron kasvupakettia, joka koostuisi noin 300 miljoonan euron rakennusalan suhdannepaketista sekä 160 miljoonan euron toimenpidekokonaisuudesta Itä- ja Pohjois-Suomeen. Rakennusalan paketissa puolue esittää varoja muun muassa perusväylänpidon ja yksityisteiden lisärahoittamiseen sekä homekoulujen ja kosteusvaurioiden korjaamiseen.

Kasvupaketin keskusta rahoittaisi perumalla Turun tunnin juna -hankkeen 460 miljoonan suuruisen pääomituksen.

Ammattidiesel käyttöön

Keskusta ei toteuttaisi tulonveron alennuksia. Sen sijaan puolue jatkaisi solidaarisuusveroa sen indeksitarkistetulla nykytasolla.

Keskusta ottaisi myös käyttöön ammattidieselin, jolla helpotettaisiin raskaan liikenteen kuljetuskustannuksia. Hintalapuksi tälle on laskettu 151 miljoonaa euroa.

Keskusta laittaisi hieman yllättäen myös täyssähköautoilijat rahoittamaan tieinfran ylläpitoa asettamalla täyssähköautoille paikannukseen perustumattoman kilometrivoimaveron. Tämän tuotoksi arvioidaan 92 miljoonaa euroa.

Keskustalta tukea hallitukselle

Keskusta ilmaisee monessa kohtaa vaihtoehtobudjettiaan myös tukeaan hallitukselle.

Keskusta toteuttaisi verotuksen indeksitarkistukset hallituksen esittämällä tavalla. Puolue tukee muun muassa hallituksen esittämiä sosiaalietuuksien indeksijäädytyksiä. Lisäksi keskusta tekisi indeksijäädytyksen Ylen rahoitukseen.

Keskusta tukee myös valtaosin hallitusohjelman mukaisia muutoksia työttömyysturvaan sekä puolustukseen ja sisäiseen turvallisuuteen kohdistettaviin menoihin.

Tupakkaverolla pikatuotto?

Keskustan ensi vuoden vaihtoehtobudjetti rakentuu oletettuihin nopeasti saataviin lisätuloihin tupakkaveroa korottamalla, säätämällä terveysvero, torjumalla harmaata taloutta ja käynnistämällä julkisen talouden tuottavuusohjelma.

Tupakkaveron korotuksella puolue povaa saavansa ensi vuonna 200 miljoonaa euroa lisätuottoa.

Hallitus on ilmoittanut korottavansa tupakkaveroa vaalikauden aikana 100 miljoonalla eurolla. Viime vuonna tupakkaveron kokonaistuotto oli noin 1,1 miljardia euroa.

Keskusta ottaisi myös käyttöön terveysveron, joka voitaisiin porrastaa virvoitusjuomaveron tavoin tuotteisiin, jotka sisältävät ”epäterveellisiksi määriteltyjä ainesosia”. Tarkemmin tulonmuodostusta ei avata, mutta verotuotoksi odotetaan heti ensi vuonna 100 miljoonaa euroa.

Keskusta myös esittää, että hallitusohjelmassa mainittu valtionhallinnon ja muiden julkisen sektorin toimijoiden tehostamisohjelma käynnistetään välittömästi, jolla saataisiin jo ensi vuonna 90 miljoonan euron tuotto. Tarkempia ratkaisuvaihtoehtoja tuottavuuden parantamiseen käytännössä ei kuitenkaan avata.

Puolue tekisi myös 20 miljoonan euron panostuksen harmaan talouden torjuntaan, jonka kautta arvioidaan saatavan heti 100 miljoonan euron lisätulot. Harmaan talouden torjunta on useiden oppositiopuolueiden vuosittain vaihtoehtobudjeteissaan arvioima tulonlähde.

Keskusta ei vaihtoehtobudjetissaan ota mitään kantaa, miten se ratkaisisi kuntien valtionosuuksien 415 miljoonan euron lisäleikkauksen, joka paljastui kun viime vuoden verotiedot valmistuivat ja siirtolaskelmat päivitettiin. Hallituspuolueet ovat sopineet lisäleikkausten jaksottamisesta vuosille 2025-27.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)