Verkkouutiset

Kryptovaluuttojen arvo on heilahdellut voimakkaasti. / LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Keskuspankkiiri KL:lle: Kryptovaluutat voivat romahtaa

Stefan Ingvesin mukaan talouskriisien takana on aina holtiton velkavipu.

Ruotsin keskuspankin (Sverige Riksbank) pääjohtajana 17 vuotta toimineen Stefan Ingvesin mukaan kaikkien talouskriisien takaa löytyy yksi yhdistävä tekijä.

– Jos johonkin kohtaan systeemissä tulee liikaa velkavipua, silloin ajetaan ulos ennemmin tai myöhemmin. Se on yhteistä kaikille kriiseille kaikkina aikoina, suomalaissyntyinen Ingves sanoo Kauppalehdelle

Keskuspankkiirin mukaan rahoitusvakauden parissa työskentelevät keskuspankit pohtivat jatkuvasti, milloin systeemiin kertynyt velkavipu muodostuu ongelmaksi.

Ruotsissa on viime aikoina havahduttu kiinteistö- ja asuntomarkkinoihin. Reilun kymmenen vuoden aikana yksityisten kiinteistöyhtiöiden lainamassa on tuplaantunut 2 300 miljardiin kruunuun, joka vastaa noin 42 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

Ruotsalaisten kotitalouksien velan ja käytettävissä olevien nettotulojen suhde on yksi OECD-maiden korkeimmista. Tästä Stefan Ingves on huolissaan.

– Ruotsin asuntomarkkinan rakenne on ollut jäissä pitkään, koska sen rakenteellisesta uudistamisesta ei ole päästy poliittiseen yksimielisyyteen, hän kommentoi.

Yksityisten kryptovaluuttojen näkymiin Ingves suhtautuu nihkeästi. Menneisyyden vastineen kryptovaluutoille hän löytää vapaan pankkitoiminnan aikakaudelta Yhdysvalloista.

Tuolloin pankkien lisäksi yritykset, kirkot ja yksityishenkilöt laskivat liikkeelle omia seteleitään, jotka kuitenkin menettivät luottamuksensa keskimäärin viidessä vuodessa.

– Jos 1800-luvun kehitys antaa yhtään suuntaviivoja, niin Bitcoinit ja muut yksityiset rahat – joiden pitäisi pystyä kaikenlaisiin fantastisiin asioihin – useimmiten romahtavat ennemmin tai myöhemmin. Ja sen me olemme viime aikoina nähneet, keskuspankkiiri ennustaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS