Verkkouutiset

Venäjän panssarivaunu Ukrainan rintamalla. / Zvezda

Kenraalin mukaan Venäjän komentorakenne Krimillä on murenemassa

Ukrainan iskut häiritsevät ilmavoimien ja laivaston toimintaa miehitetyllä niemimaalla.

Viime viikkoina kiihtyneet hyökkäykset Mustanmeren laivastoa ja Krimiä vastaan ovat herättäneet keskustelua siitä, voisiko Ukraina vallata takaisin miehitetyn niemimaan osana vastahyökkäystään.

RAND-ajatuspajan tutkija Scott Savitz uskoo niemimaan vapauttamisen olevan vaikeaa, mutta mahdollista.

– Se on vähintäänkin totta, että Krim ei ole enää turvallinen tukikohta, josta käsin Venäjä pystyisi hyökkäämään muualle Ukrainaan, Savitz sanoo Newsweekille.

Ukraina on iskenyt Krimillä sijaitsevia ammusvarastoja, komentopisteitä ja ilmatorjuntajärjestelmiä vastaan. Myös Sevastopolin sotilassatama on osoittautunut haavoittuvaksi. Vanhat neuvostohävittäjät ovat laukaisseet kohteisiin Britannian ja Ranskan toimittamia Storm Shadow-/SCALP-EG-risteilyohjuksia.

Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen entinen komentaja, kenraali evp. Ben Hodges kehottaa tulkitsemaan Krimille tehtyjä iskuja osana laajempaa Ukrainan vastahyökkäystä. Ukrainan joukot ovat edenneet viime viikkoina Zaporizzjan ja Donetskin alueilla.

Hodgesin mukaan ratkaisevaa on eristää Krim murtamalla Venäjän maasilta Etelä-Ukrainassa ja tuhoamalla Kertshinsalmen ylittävä silta. Hän arvioi iskujen asettaneen huomattavaa painetta Venäjän hauraalle komentorakenteelle, mikä voi pian olla murtumisen partaalla.

Venäjän ilmavoimat eivät voi enää toimia samaan tapaan Sakyn lentotukikohdasta käsin. Myös Dzhankoin logistista keskusta on häiritty.

– Iskut Sevastopoliin tarkoittavat, että Mustanmeren laivaston komentajan on hyvin vaikea jatkaa enää operointia sieltä käsin. Erityisesti jos ukrainalaiset pystyvät riittävällä tavalla vaurioittamaan korjauslaitoksia sekä polttoaine- ja ammusvarastoja, Ben Hodges sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)