Verkkouutiset

Henkilö katsoo esitteitä Kelan palvelupisteessä Helsingissä 15. kesäkuuta 2020., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kela maksoi toimeentulotukea vähemmän kuin kertaakaan aiemmin

Tutkijan mukaan tuen kysynnän vähenemistä selittää hyvä työllisyystilanne.

Kela maksoi perustoimeentulotukea viime vuonna yhteensä 686,4 miljoonaa euroa. Summa on pienempi kuin kertaakaan aiemmin sinä aikana, kun Kela on maksanut perustoimeentulotuen, eli vuodesta 2017 lähtien. Kela kertoo asiasta tiedotteessa.

Kelan maksaman perustoimeentulotuen menot vuonna olivat vuonna 2021 noin 12 prosenttia pienemmät kuin edellisvuonna. Osa menojen pienenemisestä selittyy sillä, että vertailuvuoden 2020 lukuihin sisältyy väliaikainen epidemiakorvaus. Jos vertailussa poistetaan epidemiakorvauksen osuus, perustoimeentulotuen menot olivat vuonna 2021 kuusi prosenttia pienemmät kuin edellisvuonna.

Maakunnissa perustoimeentulotuen menot pienenivät vuonna 2021 edellisvuoteen verrattuna eniten Etelä-Pohjanmaalla (17 prosenttia) sekä Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa (15 prosenttia).

Perustoimeentulotuen saajien määrä väheni koko maassa yhdeksän prosenttia. Nuorten eli 18–24-vuotiaiden tuen saajien määrä väheni 10 prosenttia. Eniten nuorten saajien määrä väheni Kymenlaaksossa (16 prosenttia) ja vähiten Uudellamaalla (9 prosenttia).

Kelan tutkijan Tuija Korpelan mukaan perustoimeentulotuen kysynnän vähenemistä selittää vahvimmin työllisyystilanteen kohdentuminen. Kelan työttömyysetuuksien menot pienenivät eniten eli yhdeksän prosenttia Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Koko maan tasolla Kelan työttömyysetuuksien menot pienenivät viisi prosenttia. Etuusmenojen ja saajamäärien pienentymistä selittää osin myös poikkeuksellinen vertailuvuosi 2020, jolloin työttömyyteen liittyvät menot olivat suurimmillaan koronan vuoksi.

– Toisaalta koronan takia tuloja menettäneillä yrittäjillä oli oikeus työttömyysturvaan vielä lähes koko vuoden 2021. Joka tapauksessa parantunut työllisyystilanne on vähentänyt tuen tarvetta monin paikoin. Perustoimeentulotukea maksettiin vähemmän ja myös sen saajia oli vähemmän kuin kertaakaan tuen Kela-historian aikana. Työllisyyden muutokset näkyvät herkästi usein juuri nuorten tuen tarpeessa, ja viime vuonna kehitys oli sen suhteen myönteistä, Korpela sanoo tiedotteessa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS