Verkkouutiset

Rakennustyömaa Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Käyrä sukeltaa: Pysäyttävät luvut rakennusalalta

Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien määrä laski alle puoleen vuoden takaisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin helmi-huhtikuun aikana rakennuslupia yhteensä vain 6,3 miljoonan kuutiometrin verran. Lasku vuoden takaiseen on hurja – lukema on 47 prosenttia pienempi.

Ahvenanmaa ja Etelä-Karjala ovat ainoat maakunnat, joissa myönnettyjen rakennushankkeiden kuutiomäärä kasvoi viime vuoteen nähden.

Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä romahti vieläkin enemmän. Laskua tuli yhteensä 54 prosenttia vuoden takaisesta.

Yhteensä 4 675 asunnolle myönnettiin rakennuslupa helmi-huhtikuussa. Määrä on 58 prosenttia pienempi, kuin vastaavana aikana vuonna 2022.

– Hurjaa laskua rakentamisessa, mutta ei se ihan täysin yllätä, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen toteaa lukemista.

Myös Nordean ekonomisti Juho Kostiainen nostaa luvut esiin todeten, että rakennussektorilla on edessään rankka vuosi. Hänen jakamansa kaavio visualisoi rakennuslupien määrän jyrkän laskun. Vuodesta 2007 alkavan kaavion aikajaksolla lupien määrä ei ole kertaakaan ollut nykyisellä tasollaan.

– Asuntorakentamisen uudet rakennusluvat jatkavat sukeltamistaan. Lupia on haettu viimeisen 12 kuukauden aika vähemmän kuin finanssikriisin pohjissa, hän huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)