Verkkouutiset

Vantaan Viertolan koulu keskiviikkoaamuna. Ampumisessa kuoli koulun oppilas ja haavoittui kaksi muuta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Kapteeni ottaa kantaa asesäilytykseen – näin turvallisuutta voisi parantaa

Jos kotona on nuori joka oireilee, ei riskejä kannata ottaa, kommentoi Puolustusvoimissa työskentelevä Aku Saarelainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vantaan eilinen kouluampuminen on herättänyt kysymyksen siitä, mistä kuudesluokkalainen sai käsiinsä aseen. Poliisi on kertonut, että ase oli ampujan lähipiiriin kuuluvan henkilön luvallinen käsiase.

Puolustusvoimissa työskentelevä kapteeni, ampumista harrastava Aku Saarelainen pohtii X-ketjussaan mitä olisi tehtävissä säilytysturvallisuuden parantamiseksi. Hän toteaa, että aselain mukaan ase on säilytettävä lukitussa paikassa ja avaimen tulee olla omistajan hallussa.

– Jos säilytettävänä on yli 5 asetta tai yli 10 patruunan lippaalla olevia itselataavia, pitää olla turvakaappi, joka toki on aina järkevä säilytystapa.

– Ase ei ammu ilman patruunoita. Patruunat pitää säilyttää turvakaapissa tai erillään aseesta, järkevää on pitää patruunat erillisessä lukitussa tilassa, kuten toisessa turvakaapissa.

Saarelaisen mukaan niin turvallista säilytystapaa ei kuitenkaan ole, etteikö samassa taloudessa asuva teini-ikäinen riittävällä vaivalla pääsisi aseisiin käsiksi niin halutessaan. Hänen mukaansa myöskään koodilukko ei ole ”idioottivarma tapa”, mikäli aseen haluaa haltuunsa samassa taloudessa asuva henkilö.

– Jos kotona on nuori joka oireilee, niin vastuullinen toimi voi olla järjestää aseet kaverin luokse tai aseliikkeeseen säilytettäväksi. Vaikka riski olisi pieni, ei sitä kannata ottaa jos se on vältettävissä. Kynnys tähän ymmärrettävästi iso, mutta asia on vakava, Saarelainen kirjoittaa.

Hän esittää myös oman ajatuksensa riskien vähentämiseksi.

– Aseluvan haltijoita on niin valtavasti että resurssit ei riitä kaikkien aktiiviseen valvontaan. Mutta pienentämällä otantaa voisi silti saada vaikutusta:

– Rekistereistä voisi ajaa ristiin kaikki ne taloudet, joissa on sekä aseita että alaikäisiä lapsia ja pyytää aseiden omistajilta selvitys aseen säilytystavasta. Jo selvityspyyntö kannustaisi saattamaan säilytyksen lainmukaiseksi, Saarelainen sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)