Verkkouutiset

Kansallisen e-kirjastohankkeen tavoitteena on kirjallisuuden tuominen kaikkien suomalaisten ulottuville. / LEHTIKUVA / MIKKO STIG

E-kirjojen saatavuus uhkaa jäädä puutteelliseksi

BLOGI

Alan toimijoiden tulee turvata e-kirjastokokoelman monipuolisuus, kirjoittaja vaatii.
Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto
Outi Alanko-Kahiluoto on Helsingin kaupunginvaltuutettu. Oli vihreiden kansanedustaja 2007-2023.

Julkisilla kirjastoilla on lakisääteinen tehtävä: niiden on tarjottava kansalaisille yhdenvertainen pääsy kirjaston aineistoihin sekä ylläpidettävä monipuolista ja uudistuvaa kokoelmaa. Tämä tehtävä ei nykyisin rajoitu ainoastaan painettuun aineistoon vaan kattaa myös e- ja äänikirjat.

Kansallisen e-kirjastohankkeen tavoitteena on kirjallisuuden tuominen kaikkien suomalaisten ulottuville. Sen kautta jokaisen olisi mahdollista lukea e-kirjoja tai kuunnella äänikirjoja verkossa. Näin e- ja äänikirjat olisivat myös niiden saatavilla, joilla ei ole varaa maksulliseen e-kirjaan tai kaupallisen äänikirjasovelluksen kuukausimaksuun.

E-kirjasto hankkii aineistonsa ostamalla digitaalisiin kirjoihin käyttöoikeuksia kustantajilta. Käyttöoikeus kattaa yleensä vuoden mittaisen käyttöoikeuden yhdelle henkilölle yhteen e-kirjaan. Jos kirjasto ostaa kustantajalta useampia käyttöoikeuksia, useat henkilöt voivat käyttää e-kirjaa samaan aikaan.

Nykylainsäädäntö sallii kustantajien rajoittaa e-kirjojen käyttöoikeuksien myymistä kirjastoille, toisin kuin paperisten kirjojen kohdalla. Jos kustantaja ei halua myydä kirjastolle käyttöoikeutta suosittuun uutuuskirjaan, kirjasto ei voi tarjota tätä kirjaa e-aineistona. E-kirjan käyttöoikeuden ostaminen voi jäädä myös, jos kustantaja hinnoittelee kirjan kirjaston näkökulmasta kohtuuttoman kalliiksi.

Kirjojen kustantaminen on liiketoimintaa, ja kustantajien täytyy ymmärrettävästi tehdä voittoa. Vapaasti e-kirjaston kautta saatavilla oleva aineisto vaikuttaa ymmärrettävästi siihen, miten moni on itse valmis ostamaan e-kirjan tai muun aineiston kustantajalta. Siksi kustantaja voi haluta rajoittaa sitä, mitä teoksia päätyy kirjaston kautta e- tai äänikirjoina saataville kaikille suomalaisille.

Näin päädymme ongelmalliseen tilanteeseen: valtakunnallisen e-kirjaston tasa-arvoa edistävä tavoite ei toteudu, jos e-kirjaston kokoelma jää suppeaksi ja puutteelliseksi. Jos kustantajat rajoittavat e- ja äänikirjojen myyntiä kirjastoille, kirjastojen valikoima kapenee ja kansalaisten yhdenvertainen pääsy e-aineistoihin vaarantuu.

Aiemmin e- ja äänikirjojen kirjastokäyttö vähensi kirjailijoiden ja kääntäjien tuloja, sillä e-aineistoista ei maksettu tekijöille lainauskorvauksia. Tämä ongelma on kuitenkin nyt eduskunnassa tunnistettu: lakimuutos toteutuu tämän vuoden aikana.

On oikein, että kirjailijat saavat korvausta myös e-kirjaston kautta lainatuista teoksista ja että tekijänkorvaus on riittävä. Eduskunnan on pidettävä huolta siitä, että e-lainakorvaus ulotetaan kaikkiin e-kirjoja lainaaviin kirjastoihin ja että se on kirjailijoiden toimeentulon kannalta riittävän korkea. E-lainakorvauksen ansiosta kansallinen e-kirjasto on myös kirjailijoiden kannalta erittäin hyvä hanke.

Kirjastojen rooli on sivistyksen tasa-arvon kannalta merkittävä. Kirja-alan toimijoiden onkin tärkeää ratkaista yhdessä pikaisesti se, miten e-kirjastokokoelman monipuolisuus ja kattavuus jatkossa turvataan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Suosittelemme

MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)