Verkkouutiset

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoushuone eduskunnassa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Kansanedustajat sote-valiokunnasta: Halvaannuttaa koko eduskunnan toimintaa

Edustajien mukaan asiat valiokunnassa eivät ole edenneet sovituissa aikatauluissa.

Hallituspuolueiden kansanedustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnasta nostavat tiedotteessaan esille huolen valiokunnan työtavoista ja toiminnasta. Tiedotteen ovat allekirjoittaneet kansanedustajat Mia Laiho (kok.), Minna Reijonen (ps.), Henrik Wickström (r.) ja Päivi Räsänen (kd.).

Tällä viikolla hallituspuolueiden edustajat toimittivat puhemiesneuvostolle kirjeen, jossa ilmaistaan huoli sosiaali- ja terveysvaliokunnan johtamisesta ja käsittelyaikataulujen pettämisestä.

Kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho kertoo olleensa huolissaan valiokunnan toiminnasta sen alkumetreiltä saakka.

– Valiokunnan puheenjohtajan tehtävänä on huolehtia, että valiokuntaan lähetetyt asiat hoidetaan ilman aiheetonta viivytystä. Erityisen tärkeää tämä on budjettilakien ja kiireellisten lakiesitysten osalta, Laiho sanoo.

– Olemme yli kuukauden ajan pitäneet sosiaali- ja terveysvaliokunnassa suuren määrän ylimääräisiä kokouksia sekä kokouksia, jotka ovat menneet päällekkäin muiden valiokuntien kanssa. Tästä huolimatta asiat eivät ole edenneet sovittujen aikataulujen puitteissa, hän jatkaa.

Laihon mukaan valiokunnan tehottomuus on vaikeuttaneet edustajien muiden töiden hoitamista.

– Tämä uhkaa viivästyttää jo koko eduskunnan normaalia budjettikäsittelyä ja kuormittaa sekä edustajia että virkamiehiä kohtuuttomasti, Laiho korostaa.

Kansanedustajat toivovat, että yhteistyö valiokunnassa hallituksen ja opposition välillä toimisi hyvässä parlamentaarisessa hengessä. He toivovat, että asiat käsiteltäisiin muiden valiokuntien tapaan asianmukaisesti ja demokratiaa kunnioittaen.

– On ymmärrettävää, että opposition kansanedustajat kritisoivat niitä eduskunnassa käsiteltäviä esityksiä, joista ovat eri mieltä, edustajat sanovat.

– Oppositiolla on mahdollisuus jättää mietinnöstä vastalause, äänestyttää omia kantojaan sekä tehdä esim. hylkyesityksiä oman kantansa esittämiseksi. Asioiden tahallinen viivästyttäminen on kuitenkin demokratiaa halventavaa, he jatkavat.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee kansalaisten hyvinvointiin liittyviä keskeisiä asioita.

– Loppukädessä näitä lakeja edistetään demokraattisesti valitun hallituksen ohjelman suurten tavoitteiden saavuttamiseksi. Haluamme pelastaa hyvinvointivaltion. Emme kykene rahoittamaan suomalaisten palveluita ilman talouden tasapainottamista ja velkaantumisen kääntämistä, sanoo RKP:n Wickström.

Edustajien mukaan valiokuntatyön viivästyminen on äärimmäisen poikkeuksellista, sekä haitallista. Se myös halvaannuttaa koko eduskunnan toimintaa.

– Tilanne vahingoittaa tällä hetkellä valiokunnan jäsenten työhyvinvointia, muiden valiokuntien työtä sekä loppukädessä koko eduskunnan toimivuutta, edustajat kokoavat.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)