Verkkouutiset

Ihmisiä äänestämässä Puolan parlamenttivaaleissa 15. lokakuuta 2023. AFP / LEHTIKUVA / MATEUSZ SLODKOWSKI

Kansanedustaja Puolan vaalituloksesta: Antaa toivoa oikeusvaltiolle

Pia Kauman mukaan parlamenttivaaleissa näkyy voimakas kahtiajako.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauma näkee Puolan vaalien enteilevän EU-myönteisempää linjaa.

Kahdeksan vuotta hallitusvastuussa ollut Laki ja oikeus -puolue ei näyttäisi saavan enemmistöä parlamentin alahuoneessa. Vaalituloksella on Kauman mukaan kauaskantoiset vaikutukset paitsi Puolalle, myös EU:lle ja Ukrainalle.

Puolassa vaalitarkkailijana viime päivät työskennellyt Kauma toteaa parlamenttivaaleissa näkyneen voimakas kahtiajako. Kansanedustaja kuitenkin iloitsee Puolan jo osittain selvinneestä vaalituloksesta, jossa kansalaisfoorumin ympärille muodostuva koalitio näyttäisi saavan enemmistön parlamentissa.

Kansalaisfoorumin puheenjohtajan, Eurooppa-neuvoston entisen puheenjohtajan Donald Tuskin myötä Puolan voidaan enteillä siirtyvän EU-myönteisemmälle linjalle.

– Olemme Suomessa seuranneet Puolan demokratiakehitystä ja oikeusvaltioperiaatteesta lipsumista huolestuneina. EU-tuomioistuin on määrännyt Puolalle myös sakkoja oikeuslaitoksen riippumattomuuden rikkomisesta. Myös lehdistönvapaudessa on ollut parantamisen varaa ja vaalitarkkailutehtävissäkin kiinnitimme huomiota vallassa olevan puolueen vaalimainosten ja valtiollisen vaali-informaation sekoittumiseen, Kauma sanoo tiedotteessa.

– Tämä vaalitulos antaa toivoa siitä, että populistipuolueen sijaan valtaan nousisi kahdeksan vuotta oppositiossa ollut maltillisempi ja demokratiaa edistävämpi hallituskoalitio. Matkaa tässä vielä kuitenkin on, ennen kuin Puola saa hallituksen. Hallituskoalition muodostaminen tietylle pohjalle ei ole selvää ja konsensuspolitikoinnin perinne ei ole vahva, Kauma jatkaa.

Kauma näkee kuitenkin mahdollisista haasteista huolimatta enteilevän vaalituloksen valonpilkahduksena Euroopassa. Puolassa, kuten myös Unkarissa, vähemmistöjen ja naisten oikeudet ovat puhuttaneet kuluneina vuosina ja esimerkiksi Puolan kiristynyt aborttilainsäädäntö on noussut otsikoihin myös Suomessa.

–Näissä vaaleissa aktivoituivat erityisesti kaupunkilaiset, jotka kaipasivat muutosta Puolan politiikkaan. Maan sisäisten asioiden lisäksi vaalituloksella voi olla hyvinkin suuri merkitys sille, miten Puola jatkaa esimerkiksi tukeaan Ukrainalle, päättää Kauma.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)