Verkkouutiset

Verotoimisto Hämeentiellä Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kansanedustaja ehdottaa perintöverolle 10 vuoden maksuaikaa

Markus Lohen mukaan maksuajan myöntäminen helpottaisi hankalia tilanteita.

Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Markus Lohi esittää, että perintöverolle pitäisi säätää 10 vuoden koroton maksuaika.

Kansanedustajan mukaan perintövero on yksi eniten ristiriitoja herättävistä veroista. Viimeksi Lähitapiolan teettämässä tutkimuksessa useimmat suomalaiset luopuisivat perintöverosta.

– Ymmärrän hyvin kansalaisten mielipiteen, sillä useimmiten perittävä omaisuus on kartutettu tuloilla, joihin on kohdistunut jo kohtuullisen ankara verotus, Lohi toteaa Uusi Rovaniemi -lehden kolumnissaan.

Perintö- ja lahjavero tuottivat vuonna 2021 yhteensä 826 miljoonaa euroa. Summasta valtaosa kertyy nimenomaan perintöverosta.

Lohen mukaan pitkään jatkuneen valtion velkaantumisen johdosta ei ole helppo luopua melko hyvin tuottavasta veromuodosta, kun korvaavat verotuotot ovat varsin epävarmat.

Myös OECD on antanut suosituksen, jonka mukaan perintöjä ja lahjoja olisi syytä verottaa riittävästi, jotta varallisuuserot eivät pääse kasvamaan liian suuriksi.

Kansanedustaja Lohi esittää, että perintö- ja lahjavero tulisi voida maksaa kymmenessä vuodessa ilman korkoa.

– Maksuajan myöntäminen helpottaisi olennaisesti myös niitä käytännössä varsin hankalia tilanteita, joissa lesken käyttöoikeus rajoittaa omaisuuden myyntimahdollisuuksia samalla, kun vero erääntyy lasten maksettavaksi, Lohi kertoo.

Perintöveron kymmenen vuoden maksuaika on jo käytössä niissä tapauksissa, joissa yrityksen sukupolvenvaihdoksen verohuojennus tulee sovellettavaksi.

Nykyään perintöveron ensimmäinen eräpäivä on noin kolmen kuukauden kuluttua päätöksestä, toinen kaksi kuukautta ensimmäisen maksuerän jälkeen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS