Verkkouutiset

Joulukuun 2022 sähkölasku omakotitalon käyttämästä sähköstä Vantaalla. LEHTIKUVA/TIMO JAAKONAHO

Kansalaisaloite sähkön hintakatosta eteni eduskuntaan

Yli 57000 allekirjoittajaa kerännyt aloite luovutettiin perjantaina.

Kansalaisaloitteessa esitetään, että eduskunnan on selvitettävä kiireellisellä aikataululla mahdollisuudet säätää laki hintakaton käyttöönotosta sähkön hinnoittelussa.

Kansalaisaloitteen tavoitteena on laki, joka hinnoittelumekanismin avulla turvaa kansalaisille ja elinkeinoelämälle kohtuuhintaisen sähköenergian saannin myös poikkeusoloissa.

– Venäjän hyökkäyssodan taustoittama sähkön huikea hinnan nousu oli erityinen ongelma varsinkin talvella 2022. Ongelma ei ole silti väistynyt ja esimerkiksi elokuussa 2023 koettiin valtavia sähkön hinnan piikkejä, kansalaisaloitteen tekijät sanovat.

– Nykyisessä markkinaehtoisuuteen eli pörssihintoihin perustuvassa järjestelmässä on vallalla tilanne, jossa sähkön tuottajalla on oikeus hinnoittaa sähkö huutokaupan mukaan. Markkinaehtoinen hinnan muodostuminen on johtanut tilanteisiin, joissa osa kansalaisista, yrityksistä ja maatiloista on joutunut ongelmiin sähkölaskunsa kanssa, aloitteen tekijät muistuttavat.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen ilmasto- ja ympäristöministeri Kai Mykkänen (kok.) on kertonut julkisuudessa hallituksen valmistelevan sähkön hintakattoa. Kansaisaloitteen vastuuhenkilöt pitävät tätä myönteisenä signaalina aloitteensa kannalta.

Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöistä sen luovuttivat eduskunnassa Heidi Hietalahti ja Jouni Jussinniemi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)