Verkkouutiset

Viron pääministeri Kaja Kallas. Kuva: Lennart Meri Conference / Arno Mikkor

Kaja Kallas: Ukrainalle ei saa käydä kuin Virolle

Pääministerin mukaan pelkkään rauhaan suostuminen ei lopeta venäläisten hirmutekoja.

Viron pääministeri Kaja Kallaksen mielestä pelkkä rauha ei saa olla Ukrainan sodassa ensisijaisena tavoitteena.

– Lopullisena tavoitteena on, että Ukraina voittaa ja Venäjä pakotetaan vetäytymään rajoilleen. Voin nostaa esimerkin omasta maastani. Toisen maailmansodan jälkeen vallitsi rauha, mutta hirmuteot meitä kohtaan. Kansaamme kyyditettiin, kuten äidilleni kävi. Armeija tapettiin, eliitti pyyhittiin pois ja Neuvostoliitto siirsi venäläisiä tänne, Kallas sanoo ruotsalaiselle Svenska Dagbladet -lehdelle.

– Vaikka saisimme aikaan rauhansopimuksen, tämä sama tapahtuisi Ukrainan miehitetyillä alueilla. He (venäläiset) tappaisivat ihmisiä, karkottaisi heidät ja kauheudet jatkuisivat. Jos hyökkääjää ei rangaista, ihmiset elävät pelossa, pakanevat ja kaikki tämä jatkuu. Siksi Ukrainan on voitettava, hän jatkaa.

Pääministeri Kallas syntyi vuonna 1977 Neuvostoliiton miehittämässä Virossa. Hänen äitinsä Kristi Kallas kyyditettiin Siperiaan kuuden kuukauden ikäisenä äitinsä ja isoäitinsä kanssa. Perhe sai palata Viroon vasta, kun Kristi oli kymmenen vuotta vanha.

Lännellä oltava valmius käyttää sotilaallista voimaa

Hyökkääjältä puolustautuvaa Ukrainaa Viro on tukenut avokätisesti. Maa on antanut Ukrainalle aseita ja apua 230 miljoonalla eurolla, joka vastaa kolmannesta Viron puolustusbudjetista.

Kallas sanoi taannoin The Economist -lehden haastattelussa, että lännen on viestittävä myös valmiudesta käyttää sotilaallista voimaa Ukrainassa. Hän avaa kommenttiaan SvD:lle.

– Tarkoitin, että meidän pitäisi keskittyä enemmän siihen, mitä teemme emmekä siihen, mitä emme voi tehdä. Jos toteamme, että emme todellakaan oleva valmiita tekemään tiettyä asiaa, on se signaali hyökkääjälle, että se voi tehdä mitä haluaa.

Viron pääministeri sanoo myös, että hänen ulkomaisten kollegoidensa pitäisi lopettaa yhteydenpito Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

– En näe mitään järkeä puhua hänen kanssaan. Se ei ole johtanut mihinkään, hän toteaa.

Kallaksen mukaan Putin on sotarikollinen, joka toteuttaa kansanmurhaa Ukrainassa.

– Jos kaikki soittelevat Putinille koko ajan, hän ei ymmärrä olevansa eristetty. Nyt viestimme, että hän on maailman keskipiste, koska kaikki ovat jatkuvasti yhteydessä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS