Verkkouutiset

Sotilas Ukrainassa. / Kuvakaappaus Venäjän puolustusministeriön videolta.

”Kaikki alkaa olla lopussa” – pystyykö Moskova jatkamaan sotaa?

Iskander-ohjuksia pystytään tuottamaan enää noin kuusi kappaletta kuukaudessa.

Venäjän on arvioitu käyttäneen ampumatarvikkeita Ukrainan rintamalla kestämättömään tahtiin.

Osa asiantuntijoista on pohtinut, onko Kremlin edes mahdollista jatkaa sotatoimiaan akuutin ammuspulan vuoksi. Esimerkiksi tykistön käyttöä on jouduttu rajoittamaan sodan alkuvaiheeseen verrattuna.

– Heiltä alkaa olla kaikki lopussa, CSIS-ajatuspajan strategiatutkija Eliot Cohen sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Tappioiden vuoksi rintamalle on jouduttu siirtämään runsaasti kalustoa pitkäaikaisvarastoista. Cohenin mukaan ne ovat usein olleet heikossa kunnossa korruption ja puutteellisen ylläpidon vuoksi.

Venäjän on arvioitu käyttäneen tähän mennessä suuren osan monista kriittisen tärkeistä asejärjestelmistään, kuten täsmäohjuksista. Näistä osa on pidettävä reservissä mahdollisten muiden skenaarioiden kannalta ja Nato-maiden uhkaamiseksi.

Sodan alkuvaiheessa ohjuksia ammuttiin yli 20 kappaletta päivässä eri kohteisiin Ukrainassa. Ukrainan ilmavoimien tiedottaja Juri Ihnatin mukaan Venäjä käytti koko lokakuun aikana vain 15 Kalibr-risteilyohjusta.

Viime aikoina satunnaisilla hyökkäyksillä on keskitytty energiainfrastruktuurin vaurioittamiseen. Esimerkiksi marraskuun 15. päivänä ohjuksia ammuttiin yhteensä lähes sata.

Lähes kaikki Kalibr-ohjukset on käytetty

Venäjä on vastannut ammuspulaansa tuomalla sotilaskalustoa Iranista ja Pohjois-Koreasta. Maakohteita on tulitettu lisäksi merimaali- ja ilmatorjuntaohjuksilla, mikä on aiheuttanut ylimääräisiä siviiliuhreja heikon osumatarkkuuden vuoksi.

RUSI-ajatuspaja on arvioinut Venäjän asevoimien käyttäneen tähän mennessä noin puolet Iskander-ohjuksistaan, joita oli sodan alussa käytettävissä 900 kappaletta. Kalibr-risteilyohjukset ovat lähes lopussa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin muodosti lokakuussa uuden koordinaationeuvoston ja antoi maan teollisuudelle käskyn lisätä sotilaskaluston tuotantoa. Pakotteiden vuoksi tuotanto on hidastunut, sillä esimerkiksi mikrosiruja ei saada tuotua entiseen tapaan.

Esimerkiksi ballistisia Iskander 9M723 -ohjuksia pystytään tuottamaan vain noin kuusi kappaletta kuukaudessa. Vladimir Putin vakuutti lokakuussa Venäjän talouden sopeutuneen hyvin ulkovaltojen pakotteisiin. Hänen mukaansa maan talousjärjestelmästä on tullut ”sopeutuvainen ja joustava”.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS