Verkkouutiset

Ukrainan panssarivaunuja. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Juoksuhautoja vyöryttävä Ruotsin taistelija: Sota tekee tunnottomaksi

Sotilaan mukaan kuolemasta on tullut arkipäivää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruotsalaiset vapaaehtoiset sotilaat kertovat Svenska Dagbladetille kokemuksistaan Ukrainan sodan eturintamalta.

Ukrainan kansainvälisessä legioonassa taisteleva Tobias Engqvist vyöryttää rintamalla venäläisten juoksuhautoja. Venäläisten tekemä Butšan verilöyly sai hänet lähtemään rintamalle.

– Kun näin, että aseettomia siviilejä ammutaan takaraivoon, oli se syy liittyä itsekin armeijaan, hän kertoo.

Heinäkuussa 2022 hänen joukkueensa oli operaatiossa etulinjassa Itä-Ukrainassa. Venäläisten lennokki huomasi sotilaat, jonka jälkeen he joutuivat kranaatinheittimien ja panssarivaunujen tulituksen kohteeksi.

Sotilaat piiloutuivat läheiseen ruokakellariin, mutta neljä Engqvistin läheistä taistelutoveria menehtyivät. Se oli ensimmäinen kerta, kun hän joutui katsomaan kuolemaa silmiin. Tämän jälkeen siitä on tullut jo tuttua.

– Sinusta tulee tunnoton. Valitettavasti. On tärkeää vaalia heidän muistojaan, mutta tästä on tullut jollain tavalla rutiinia, mies kertoo.

Ruotsalainen vapaaehtoinen sotilas Thor toteaa myös, että rintamalla ei ole aikaa surra ystäviä. Synkät ajatukset on hänen mukaansa vain työnnettävä syrjään.

Miehet kuvailevat SvD:lle, kuinka vihollisten juoksuhautoja vallataan.

Ensin hyökkäystä harjoitellaan yksityiskohtaisesti venäläisten hylkäämissä juoksuhaudoissa. Vihollisen asemia valvotaan lisäksi jatkuvasti lennokeilla. Sotilaat tietävät tarkalleen, kuinka monta venäläissotilasta vallattavissa juoksuhaudoissa on sekä heidän rutiininsa.

Kun käsky hyökkäykseen tulee, sotilaat hyppäävät yksi kerrallaan juoksuhautoihin. Tobias Engqvist kertoo, että hänen tehtävänään on suojata konekiväärimiestä.

Hyökkäys tallennetaan lennokeilla ja kehoon kiinnitetyillä kameroilla, jotta operaatiota voidaan arvioida jälkikäteen.

SvD:n näkemällä videolla Ukrainan joukot säästyvät tappioilta. Kuvissa näkyy kuitenkin noin kaksikymmentä kuollutta venäläistä. Engqvist kertoo, että he ottivat lisäksi kaksi lievästi haavoittunutta venäläistä sotavangiksi.

Hänen mukaansa vankeja kohdeltiin hyvin.

– Silloin ei ollut kaunaa. Meillä oli tiimissä tulkki, joka puhui heille. Hän (sotavangiksi otettu) sanoi jotain, että miten tässä kävi? Kaiken keskellä se oli melko hauska keskustelu molemmin puolin. Heidän vammansa hoidettiin ja heille annettiin vettä, ruotsalaissotilas kertoo.

– Jokainen vangittu venäläinen vastaa yhtä vapautettua ukrainalaista miestä, hän viittaa vankienvaihtoon.

Ruotsalaiset ovat SvD:n mukaan jälleen etulinjassa. Molemmat ovat tietoisia siitä, etteivät he välttämättä palaa sieltä elossa kotiin.

– Itse uskon, että olen täällä syystä. Uskon Ukrainaan, tämän maan itsenäisyyteen ja kaikkien ukrainalaisten oikeuteen päättää asioistaan itse. Ja olen valmis kuolemaan sen vuoksi, mihin uskon, Thor sanoo.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)