Verkkouutiset

Ukrainan sotilaat siirtyivät uusiin asemiin panssariajoneuvolla Bahmutin lähellä. / LEHTIKUVA / AFP / ROMAN PILIPEY

”Juoksuhaudat olivat täynnä ruumiita” – venäläisjoukkoja työnnetään takaisin idässä

Bahmutin lähialueen taistelu on aiheuttanut mittavia tappioita myös Ukrainalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan asevoimat on jatkanut vastahyökkäystään eteläisen rintaman ohella myös idässä, jossa tavoitteena on keväällä miehitetyn Bahmutin kaupungin saartaminen.

Venäläisjoukot ovat joutuneet vetäytymään erityisesti kaupungin eteläpuolella. Rynnäköissä pienet ryhmät ovat vallanneet juoksuhautoja yksi kerrallaan tykistön ja räjähdelennokkien tuella.

Andriivkan kylän vapauttaminen syyskuun puolivälissä oli merkittävä käänne. Sen myötä Bahmutin eteläpuolella sijaitseva korkea maasto siirtyi ukrainalaisten hallintaan.

Osa asiantuntijoista on arvostellut operaatioita Bahmutin ympäristössä ja kehottanut Ukrainaa keskittymään tärkeämpään vastahyökkäykseen Zaporizzjan alueella. Venäjä on toisaalta joutunut jättämään Bahmutin luokse suuren määrän joukkoja sen suuren symbolisen merkityksen vuoksi.

– Ukrainalaiset ovat onnistuneet sitomaan toissijaisella hyökkäyksellä useita venäläisiä divisioonia alueelle, Yhdysvaltain maavoimien kenraali evp. Jack Keane sanoo Wall Street Journal -lehdelle.

Bahmutin eteläpuolella taistelevan 3. rynnäkköprikaatin 24-vuotias sotilas sanoo molempien osapuolten kärsineen tappioita.

– Juoksuhaudat olivat täynnä ruumiita. Ruumiita oli kaikkialla maastossa. Suurin osa oli venäläisiä, mutta osa oli omiamme, Billy-kutsumanimeä käyttävä sotilas sanoo.

Sotavangiksi jääneet venäläiset kertoivat Andriivkan taistelun jälkeen, etteivät he uskaltaneet kertoa komentajilleen huonoja uutisia. Kylää puolustava osasto oli vakuuttanut tilanteen olevan hallinnassa.

Ukrainan aloitettua rynnäkkönsä venäläisupseerien tilannekuva oli puutteellinen, eivätkä he tienneet minne vahvistuksia pitäisi lähettää.

Kaksi ensimmäistä hyökkäysaaltoa kärsi raskaita tappioita, mutta seuraavat pääsivät läpi. Ukrainalaiset etenivät talo talolta tykistöpommituksen keskellä. Venäläiset yrittivät lähettää lisäjoukkoja idästä, mutta Ukrainan tykistö pysäytti niiden liikkeen.

Yön aikana suurin osa kylää puolustaneista venäläisistä yritti livahtaa pakoon itään ja etelään. Venäläiset menettivät kaatuneina arviolta 200 miestä, joiden mukana oli myös pataljoonan komentaja. Ukrainan tappiot olivat huomattavasti pienemmät.

Seuraavana päivänä kolme viimeistä venäläissotilasta ilmaantui kellarista ja yritti antautua. Yksi heistä kuoli välittömästi kranaatinheitin-iskussa. Venäjän väitetään pommittaneen omia joukkojaan antautumisten estämiseksi. Venäläisosaston komentaja löytyi myöhemmin kuolleena kellarista, josta antautumassa olleet sotilaat olivat ilmaantuneet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)