Verkkouutiset

Poliisit seisovat Venäjän hyökkäyksen tuhoaman kulttuuritalon raunioista löydetyn naisen ruumiin vieressä Tšuhujivissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SERGEY BOBOK

”Julmuuksiin puuttumattomuus on moraalista pelkuruutta”

Kyberturvallisuuden asiantuntijan mukaan Ukrainassa soditaan ihmisyyttä vastaan.

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessorin Jarno Limnéllin mukaan Ukrainan sodan lopputulos vaikuttaa siihen, millaiseen maailmaan olemme matkalla.

– Venäjän sota Ukrainassa on eräänlaista olemassaolon taistelua imperialistiselle Venäjälle. [Presidentti Vladimir] Putinin tavoitteena on palauttaa vanhan Neuvostoliiton rajat ja Ukrainan haltuunotto on tässä yksi tärkeä askel, Limnéll kirjoittaa Twitterissä.

Kyberturvallisuuden asiantuntijan mukaan Venäjä käy Ukrainassa sotaa myös valtiollista suvereniteettia ja kansainvälistä oikeusjärjestelmää vastaan.

– Venäjä kokee oikeudekseen ottaa väkivalloin, mitä haluaa. Periaate jatkuu Venäjän toiminnassa niin kauan kunnes se pysäytetään. Periaate on pienille maille vaarallinen.

Jarno Limnéllin mukaan Venäjä toteuttaa Ukrainassa kansanmurhaa ja yrittää hävittää Ukrainaa maan tasalle.

– Nykyhetkessä kirjoitetaan moraalista historiaa, kauanko tämän annetaan jatkua. Vertausta voi hakea toisesta maailmansodasta. Jos me nyt katsomme sivusta, teemme niin jatkossakin ja hiljaa hyväksymme julmuudet.

– Sota ei ole vain sotilaallisen voiman toteamista, vaan Ukrainassa soditaan myös inhimillisiä arvoja ja ihmisyyttä vastaan. Julmuuksiin puuttumattomuus on moraalista pelkuruutta.

Asiantuntijan mukaan olemme matkalla maailmaan, jossa demokratiat ja autoritaariset valtiot asettuvat vastakkain.

Limnéllin mukaan Ukrainan voitto edistäisi demokratiaa ja Venäjän voitto diktatuuria. Sodan paluu Eurooppaan on iso henkinen muutos ja uusi sukupolvikokemus, jolla on pitkäaikaiset vaikutukset.

– Se, miten ukrainalaisia sotapakolaisia autamme, sotaan suhtaudumme ja Ukrainaa sodassa tuemme, luo identiteettiämme ja maailmaa, jossa jatkossa elämme, Limnéll kirjoittaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS