Verkkouutiset

Jukka Kopra: Tulijat käännytettävä takaisin, jos Venäjä ohjaa ihmisiä maastorajalle

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan mukaan hallituksen pitäisi tehdä etukäteen linjaratkaisu push-back-toimista.
Arno Rydman
Arno Rydman
Arno Rydman on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Rajavartijoiden pitää pysäyttää ja käännyttää tulijat takaisin, jos Venäjä alkaa ohjata ihmisiä Suomen maastorajalle, toteaa kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra.

– Kyllä näin pitää toimia (jos tällainen tilanne tulee eteen), hän sanoo Verkkouutisille.

Jukka Kopra. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Valtioneuvosto päätti sulkea koko itärajan torstaista lähtien rahtijunaliikennettä lukuun ottamatta. Sulku kestää ainakin joulukuun 13. päivään asti. Raja-asemista oli ennen tuoreinta päätöstä auki vain pohjoisin eli Raja-Joosepin asema.

Yhtenä uhkakuvana on se, että turvapaikanhakijat pyrkivät seuraavaksi Suomeen maastorajan yli. Julkisuudessa on viime aikoina herännyt keskustelua niin kutsutusta push-back-linjasta.

Latvia, Liettua ja Puola ovat olleet jo pitkään samanlaisen välineellistetyn maahan pyrkimisen kohteena kuin Suomi nyt. Valko-Venäjältä on tuotu maiden rajoille valtavat määrät turvapaikanhakijoita. Maissa on noudatettu niin sanottua push-back-linjaa. Turvapaikkahakemuksia ei oteta vastaan vaan tulijat työnnetään rajalta takaisin.

Vaikka kyse on monien arvioiden mukaan kansainvälisten sopimusten vastaisesta toiminnasta, käytännössä push-back-linja on EU:ssa hiljaisesti hyväksytty.

Voivatko suomalaiset rajavartijat toimia näin?

– Rajavartijat tarvitsevat selkeät käskyt ja säädöspohjan, jonka perusteella he toimivat. Se on tietysti hallituksen tehtävä varmistaa, että rajavartijoille on annettu riittävät valtuudet push-back-toimintaa varten, Kopra sanoo.

– Kyse on kansainvälisten sopimusten ja lainsäädännön tulkinnasta, korkeammasta juridiikasta. Sen takia valmistelu pitää tehdä virkatyönä.

Kopra korostaa, että itärajan tilanteessa on kyse Venäjän hybridioperaatiosta. Hänen mielestään hallituksen pitäisi luoda etukäteen kanta push-back-linjasta.

– Tätä pitää ilman muuta alkaa valmistella, vaikka tämä ilmiö ei ole vielä konkretisoitunut.

Oikeuskansleri Tuomas Pöystiltä kysyttiin tiistaina Ylen A-studiossa, miten toimitaan, jos maastorajalle saapuu ihmisiä.

Hänen mukaansa hallituksen päätöksen viesti on se, että rajat voi ylittää rajanylityspaikoilla, mutta ne on suljettu.

– Se, miten toimitaan eri tilanteissa, tässä on olemassa lakiin perustuvat Rajavartiolaitoksen operatiiviset ohjeet, ja niitä Rajavartiolaitos soveltaa. Erilaisiin tilanteisiin on varauduttu, ja niissä on pyritty ottamaan huomioon erilaiset kansainväliset velvoitteet, Pöysti sanoi.

– Sen voin todeta, että jos tulee väkivaltainen ryntäys, niin siitä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisu, jota ei saa liian laajasti yleistää, mutta silloin voidaan myös työntää se (ryntäys) takaisin. Muita tilanteita varten on olemassa ohjeistus.

LUE MYÖS:
SDP:n asiantuntija: Jos Venäjä ohjaa ihmisiä maastorajalle, tulijat käännytettävä takaisin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)