Verkkouutiset

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.). LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Jukka Kopra IS:lle: Itselleen vahingollisia sopimuksia ei tarvitse orjallisesti noudattaa

Kansanedustaja haluaa, että Suomi hakee uusia tulkintoja kansainvälisiin sopimuksiin, joilla oikeutta hakea turvapaikkaa perustellaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) muistuttaa Ilta-Sanomissa, että missään sopimuksissa tai lainsäädännössä ei sanota, että juuri itärajalla pitää olla vähintään yksi raja-asema auki, jotta aito mahdollisuus turvapaikanhakuun täyttyy.

Hallitus oli viime tiistaina valmistellut esityksen, jossa koko itäraja olisi suljettu. Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen pysäytti esityksen linjaamalla, että siinä ei olisi hänen mukaansa riittävästi turvattu mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Se oli apulaisoikeuskanslerin tulkinta, mutta toisenlainenkin tulkinta olisi ollut mahdollinen, Kopra sanoo IS:lle.

Hän viittaa kesällä 2022 tehtyihin rajavartiolain muutoksiin, joilla annettiin parempia työkaluja häiriötilanteisiin varautumiseen, muun muassa muuttoliikettä hyväksikäyttävään hybridivaikuttamiseen.

– Ainakin tuo kakkoskohta täyttyy helposti, Kopra sanoo.

– Suomen pitäisi nyt hakea uusi tulkinta, ja se voisi olla jyrkempi. Nopeasti ja kestävästi niin, ettei se koske vain tämän päivän tilannetta. Vaan koskisi myös tilannetta, jossa henkilö esimerkiksi ylittää rajan maastossa ja hakeutuu viranomaisten tykö hakeakseen turvapaikkaa. Perustuslakivaliokunnan pitäisi käydä tämä asia läpi ja tehdä rautalankamalli, Kopra ehdottaa.

Hänen mukaansa akuutti ratkaisu voisi nyt olla se, että yksikään valtio ei noudata sellaisia kansainvälisiä sopimuksia, jotka ovat sille itselleen vahingollisia.

– Itsemurhasopimuksia eli valtiolle yllättävissä tilanteissa itselleen vahingollisia sopimuksia ei tarvitse orjallisesti noudattaa, Kopra toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)