Verkkouutiset

Juhannuksen paluuliikennettä Lahden moottoritiellä Vantaalla alkuiltapäivästä 27. kesäkuuta 2021. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Juhannusliikenne käynnistyy loppuviikosta – katso liikenne-ennusteet ja tietyöt

Fintrafficin ennusteiden mukaan menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Myös juhannusaaton aamupäivän tunteina menoliikennettä ennakoidaan olevan vielä runsaasti, mutta selvästi vähemmän kuin edeltävänä päivänä. Paluuliikenteen piikki näkyy puolestaan juhannussunnuntaina 23.6.

Juhannus on maanteillä liikenteellisesti vuoden vilkkainta aikaa. Poliisi valvoo juhannusliikenteessä tuttuun tapaansa kuljettajien ajotapoja ja ajokuntoa sekä suorittaa puhallutuksia myös perinteisillä puhallusratsioilla koko juhannuksen ajan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Odotettavissa on ruuhkaa, jossa turha kiire kannattaa jättää pois. Ohittamisella saavutettava ajallinen hyöty on hyvin pieni, ja sillä voi sitä vastoin aiheuttaa vakavia vaaratilanteita ja pahimmillaan onnettomuuksia, muistuttaa poliisista poliisitarkastaja Kari Onninen.

Myös Fintraffic perää autoilijoilta malttia ja turvallista liikennekäyttäytymistä.

– Maltti on nyt valttia. Juhannusruuhkien aikana jonot saadaan vetämään, kun pidetään aina kunnon turvaväli edellä ajavaan. Jono liikkuu tällöin jouhevasti ilman turhaa tempoilua ja haitariliikettä, ja ajokin on taloudellisempaa. Samalla saadaan kallisarvoisia sekunteja yllättävien tilanteiden varalle ja vältytään peräänajoilta, sanoo Fintrafficin yksikönpäällikkö Eero Sauramäki.

Vain levänneenä ratin taakse

Moni suuntaa juhannuksena kesämökeille, ja matkat saattavat olla hyvinkin pitkiä. Omaa ajokuntoa onkin syytä puntaroida jo ennen matkalle lähtöä. Kunnon yöunet ja riittävät tauot matkan aikana kuuluvat vastuullisen kuljettajan ominaisuuksiin.

– Juhannuksena lähdetään usein liikkeelle porukalla, jolloin on tärkeää muistaa valita se virkein kuljettaja rattiin. Ajomatkat voivat mökkiseudulle olla pitkiäkin, joten kannattaa myös pohtia kuskien vaihtoa ja muistaa, että väsyneenä tai pitkän illan jälkeen ajokunto ei ole parhaimmillaan. Paluumatkaan kannattaa varata aikaa, eikä ehkä lähteä liikkeelle heti aamutuimaan, muistuttaa Traficomin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

Ennen juhannuksen viettoon lähtöä on hyvä kerrata, miten onnettomuustilanteissa toimitaan. Tielläliikkujien velvollisuuksiin kuuluu avun hälyttäminen ja onnettomuustilanteissa muiden auttaminen.

– Jos havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle ja pyri estämään lisävahingot katkaisemalla onnettomuusautosta virta sekä varoittamalla muuta liikennettä. Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa, listaa sisäministeriöstä pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi.

– Jos ajat ensimmäisenä onnettomuuspaikalle: pysähdy ja tarkista tilanne, soita tarvittaessa 112, vastaa kysymyksiin ja noudata annettuja ohjeita. Hätäkeskuspäivystäjän on hankala arvioida avun tarvetta ja onnettomuuspaikan sijaintia, mikäli ilmoittaja on ajanut kolaripaikan ohi pysähtymättä, kertoo Hätäkeskuslaitoksen kehittämispäällikkö Tommi Hopearuoho.

Katso juhannusliikenteen ennusteet

Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan juhannuksen menoliikenne alkaa näkyä jo keskiviikkona, jolloin liikennemäärät alkavat iltaa kohti hiljalleen nousta. Liikennemäärät nousevat keskiviikkoiltana kuitenkin vain hieman normaalia iltaliikennettä korkeammiksi.

Menoliikenteen vilkkain päivä on ennusteiden mukaan torstaina. Etelä-Suomessa menoliikenne alkaa vilkastumaan kello 11 jälkeen. Liikennemäärät ovat suurimmillaan kello 15 ja 17 välillä, ja liikenne jatkuu vilkkaana kello 19 asti. Pohjois-Suomessa menoliikenne voi jatkua aina myöhäiseen iltaan saakka.

Vilkkaimpana aikana liikenne voi jonoutua ja nopeudet laskea hetkellisesti vilkkaimmilla tieosuuksilla jopa 20–30 km/h.

Suurimmat nopeuden alenemat osunevat valtatielle 4 välille Helsinki-Lusi, valtatielle 5 välille Lusi-Juva, valtatielle 6 välille Loviisa-Utti, valtatielle 9 välille Tampere-Jyväskylä, valtatielle 5 välille Lusi-Mikkeli sekä valtatielle 20 välille Oulu-Pudasjärvi sekä valtatielle 22 välille Oulu-Muhos.

Menoliikenne jatkuu perjantai aamuna ja on ennusteiden mukaan vilkkaimmillaan kello 11 ja 15 välillä. Perjantaina liikennemäärät jäävät kokonaisuudessaan kuitenkin alhaisemmiksi kuin normaalina arkiperjantaina.

Huomioida kannattaa, että Turun saariston lautoille voi väliaikaisesti muodostua jonoja. Turun saaristossa Paraisilla on lisäksi kaksi siltatyömaata, jotka aiheuttavat haittaa liikenteelle.

Paluuliikenne sunnuntaina

Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan paluuliikenne alkaa vilkastumaan sunnuntaina aamupäivästä jatkuen Etelä-Suomessa aina iltaan asti. Liikennemäärät ovat suurimmillaan kello 12 ja kello 17 välillä.

Paluuliikenne on menoliikennettä selkeästi vähäisempää. Jonoutuminen ja nopeuden laskut ovat paluuliikenteessäkin kuitenkin hetkellisesti mahdollisia.

Paluuliikenteen suurimmat nopeuden alenemat osunevat valtatielle 4 välille Hartola-Lahti, valtatielle 6 välille Kouvola-Loviisa sekä valtatielle 9 välille Orivesi-Tampere.

Tarkista tietyöt etukäteen ja vältä ruuhkat

Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan. Tietöistä voi aiheutua kuitenkin alennettuja nopeusrajoituksia ja rajoituksia kaistajärjestelyissä, mitkä hidastavat liikennettä.

Liikennettä mahdollisesti haittaavia pääteiden tietöitä ovat:

Valtatie 3: Laihian siltatyö
Valtatie 4: Helsinki-Järvenpään siltatyö, Lahti (Joutjärvi), Konginkankaan siltatyö
Valtatie 5: Juvan siltatyö ja Kuopion siltatyö
Valtatie 7: Kilpilahti-Treksilän siltatyö
Valtatie 8: Kristiinankaupunki
Valtatie 9: Muuramen siltatyö ja Hankasalmen siltatyö Valtatie 23: Virrat siltatyö
Kantatie 40: Kaarina-Raisio
Kantatie 44: Porin Susikosken siltatyö ja Kankaanpään Lohikosken siltatyö
Kantatie 51: Kirkkonummi-Karjaa
Seututie 180: Kaarina-Parainen Kirjalansalmen siltatyö sekä Hessundin salmen siltatyö
Seututie 189: Naantali, Rymättylä

Tietyöt, liikenteen ruuhkat, liikennetiedotteet ja muut liikenteen reaaliaikaiset tiedot löydät Fintraffic Liikennetilanne -palvelusta tai Fintraffic Mobiilista. Ajantasaiset säätiedot ja voimassa olevat varoitukset kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkallelähtöä Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)