Verkkouutiset

Juhana Vartiainen: Suomi on Kreikan polulla

Kansanedustajan mukaan budjettirajoitteet ovat kadonneet hallituksen ajattelusta.

– Ennen koronakriisiä hallituspuolueilla oli vielä vähäistä teoreettista pyrkimystä julkistalouden tasapainottamiseen. Mutta nyt meitä köyhdyttävä koronakriisi on, paradoksaalista kylläkin, poistanut kaikki budjettirajoitteet hallituspuolueiden ajattelusta, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoo Twitterissä.

Hän muistuttaa, ettei budjettirajoite ole vuosikohtainen vaan dynaaminen ja yli ajan.

– Ongelmamme on siinä, että olemme matkalla kohti räjähtävästi kasvavaa alijäämää, hän sanoo.

Vartiainen selittää ”dynaamista yli ajan” käsitettä sillä, että realistisella talousennusteella pitäisi voida osoittaa talouden ja julkistalouden ura, jonka varrella velkaantuminen suppenee jollekin siedettävälle tasolle.

Juhana Vartiaisen mukaan velkoja on niin ympäristöön, sosiaaliseen hyvinvointiin, tiestöön kuin infrastruktuuriinkin. Hän muistuttaa kuitenkin tasapainon tärkeydestä. Ilman sitä ollaan Vartiaisen mukaan Kreikan polulla.

– Minä yritän vaatimattomasti muistuttaa, että jos julkista taloutta ei saada tasapainoon, kaikki ne muutkin suistuvat. Kreikka on ääriesimerkki, mutta polkumme on samansuuntainen.

Vartiaiselta pyydetään keskustelussa esimerkkiä siitä, mitä tapahtuu, jos ihmiset päättävät itse säästää ja antaa valtion velkaantua.

– Sen tien päässä voi olla julkistalouden selvitystila. Eikö Kreikka ole havainnollinen esimerkki? Aikamoista kurjuutta kansalaisille.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ennätyksellinen 5,5 miljardin euron lisäbudjetti vie valtion velanoton tänä vuonna liki 19 miljardiin euroon. Budjettipäätöksiä on kritisoitu siitä, että varsinaisen elvytyksen sijasta moni niistä merkitsee pysyväisluontoisia menolisäyksiä.

Arvostelijoiden mukaan hallitus käytännössä kasvattaa velaksi julkista sektoria. Oppositio on vaatinut hallitukselta työllisyystoimia, jotta valtavat menonlisäykset voitaisiin kattaa. Toistaiseksi tulonlisäyksiä ei ole kuitenkaan esitelty.

Uusimmat
MAINOS