Verkkouutiset

Juhana Vartiainen: Kutsun itseäni tannerilaiseksi oikeistodemariksi

Pormestariehdokkaan mielestä kokoomus ottaa vakavasti talousongelmat, muutoin puolueeseen mahtuu sekalainen kööri jäseniä.

Helsingin kokoomuksen pormestariehdokkaan, kansanedustaja Juhana Vartiaisen mukaan kokoomus näyttää eduskuntaryhmästä käsin aika samalta kuin ennenkin. Vartaiselta kysyttiin, kuinka sekaisin kokoomus on.

– En havaitse kokoomuksessa sen kummallisempaa muutosta. Se on aina ollut laaja kansanliike, jota yhdistää hyvän taloudenpidon asiat. Mielestäni kokoomus on ainoa puolue, joka ottaa vakavasti Suomen pitkän aikavälin talousongelmat ja kestävyysvajeen, Juhana Vartiainen sanoi Politiikan toimittajat ry:n pormestaritentissä Helsingin kaupungintalolla tänään keskiviikkona.

Vartiaisen mielestä ”muuten puolueeseen saa mahtua aika sekalainen kööri”.

– Kutsuisin itsenäni vieläkin tannerilaiseksi oikeistodemariksi ihan häpeilemättä, Vartiainen sanoi.

Vartiainen ei näe maahanmuutossa ”ihmeempiä falangeja” kokoomuksen sisällä. Hän muistutti, että eduskunnassa aloitteen saatavuusharkinnan poistamiseksi, joka olisi vapauttanut kansainvälisen rekrytoinnin, allekirjoittivat kaikki paitsi yksi kokoomuksen kansanedustaja.

– Kun puhutaan työperäisestä maahanmuutosta, olemme varmaan vihreiden kanssa maahanmuuttomyönteisin puolue. Tässä on rautainen taloudellinen logiikka. Kun työikäinen väestö vähenee, niin me emme onnistu rahoittamaan laajaa hyvinvointipalveluiden ja tulonsiirtojen kirjoa, ellemme me muiden Pohjoismaiden tapaan saa paljon nuoria ihmisiä Suomeen töihin, Vartiainen perusteli.

Pakolaispolitiikka on Vartiaisen mukaan asia erikseen.

– Se ei ole niinkään taloudellinen resurssi maalle. Keskimäärin kaikissa Pohjoismaissa pakolaistaustaiset työllistyvät heikommin. Siinä on varmaan enemmän erilaista linjaa. Työperäisestä maahanmuutosta väitän, että kokoomus on yhtenäinen puolue.

”Juhanalle erittäin paljon voimia”

SDP:n pormestariehdokkaan, Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyarin mielestä työvoiman saatavuus on erittäin tärkeä asia Helsingin kannalta. Sen sijaan hän käänsi puheen kokoomuksen tilanteeseen.

Hän totesi, että kaikissa puolueissa on erilaisia jäseniä ja mielipiteitä, mutta kokoomuksen tilanne on ”kieltämättä näyttänyt ikävältä” ja toivoi ”Juhanalle erittäin paljon voimia”.

Razmyar sanoi toivovansa, että kokoomuksessa olisi enemmän Vartiaisen linjalla olevia, mitä tulee monikulttuurisuuteen, kansainvälisyyteen ja maahanmuuttajien kotoumiseen.

– Kyllähän teidän sisällä selvästikin on sisäistä kamppailua. Siltä osin ei muuta kuin erittäin paljon tsemppiä, Razmyar sanoi Vartiaiselle.

Vartiainen naurahti, että Helsingin kokoomuksen piirikokouksessa hänet valittiin juuri yksimielisesti pormestariehdokkaaksi.

– Sain vaikutelman, että Juhanan linja on ainakin helsinkiläisten kokoomuslaisten linja, Vartiainen sanoi.

”Nasima puhuu peitellysti veroäyristä”

Pormestariehdokkailta kysyttiin, onko vaarana, että Helsinki joutuu koronan vuoksi säästökuurille ja pitäisikö silloin suosia leikkauksia vai veronkorotuksia.

– Helsingillähän menee taloudessa erittäin hyvin. Itse asiassa viime vuonna edes korona ei vaikuttanut merkittävällä tavalla. Helsinki on tehnyt satojen miljoonien ylijäämää ja meidän tulorahoituksella pitkälti voidaan kattaa investoinnitkin, Razmyar sanoi.

Razmyarin mielestä tuntuu siltä, että kokoomukselle ”budjetin nostaminen ja erityisesti palveluihin satsaaminen on ollut kivuliasta”. Tässä on hänen mielestään suurin ero kokoomuksen ja SDP:n välillä.

– Se, mistä Nasima peitellysti puhuu, on veroäyri. Kokoomuksen vahva asema on takuu sille, että veroäyriä ei nosteta Helsingissä, Juhana Vartiainen sanoi.

Vartiainen lisäsi, ettei hän kuulu ”kaikki verot alas” -radikaaleihin, mutta kunnallisveron nostamista hän ei pidä hyvänä toimintatapana.

– Se osuu työhön ja yrittämiseen ja pahentaa verotuksesta aiheutuvia kannustinongelmia, joita meillä yhdessä sosiaaliturvan kanssa on, Vartiainen sanoi.

Razmyar muistutti, että Helsingissä on veroäyriä laskettu kuluvalla valtuustokaudella ja hän sanoi olevansa Vartiaisen kanssa samaa mieltä, ettei veroja pidä lähtökohtaisesti korottaa.

LUE MYÖS:

SDP:n ehdokas Juhana Vartiaiselle: Toivon, että otat kapinakenraalin hatun pois

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)