Verkkouutiset

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg. AFP/LEHTIKUVA/ATTILA KISBENEDEK

Jens Stoltenberg vastasi Venäjän ydinaseuhkailuun – ”Naton ydinpelote on sen turvallisuuden tae”

Naton pääsihteerin mukaan liittouman ydinpelotejärjestelmä on keskeinen osa yleistä puolustuspolitiikkaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tällaisen ydinpelotejärjestelmän, sen luotettavuuden, turvallisuuden ja tehokkuuden parantaminen on paras vastaus Venäjän ydinsapelin hurinaan ja Kiinan ydinvoimakapasiteetin rakentamiseen, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona Ukrinformin mukaan.

– Se, mitä olemme nähneet viime vuosien tai kuukausien aikana, on vaarallista ydinretoriikkaa Venäjän puolelta. Olemme nähneet, että Venäjä on ilmoittanut siirtäneensä ydinaseita Valko-Venäjälle ja olemme nähneet myös muita harjoituksia, venäläisten ydinaseharjoituksia. Meidän on myös pidettävä mielessä, että emme kohtaa ydinasehaasteita vain Venäjältä, vaan myös Kiinalta, joka modernisoi nyt voimakkaasti ydinvoimaansa tänään, muutaman vuoden sisällä, Stoltenberg sanoi.

Hän totesi, että Naton puolustusministerit pitävät Brysselissä ollessaan ydinvoimasuunnitteluryhmän kokouksen keskustellakseen liittouman ydinvoimavarojen meneillään olevasta mukauttamisesta nykyiseen turvallisuusympäristöön.

Stoltenberg korosti, että Naton ydinpelotejärjestelmä on sen turvallisuuden tae ja tärkein pelotteen ja puolustuksen väline. Tämä on ollut käytössä vuosia, ja Yhdysvallat on käyttänyt ydinaseensa Euroopassa ja liittolaiset tarjoavat lentokoneita, varastotiloja, komentorakenteita ja muuta tukea tehokkaan ja turvallisen ydinasevoiman varmistamiseksi.

Stoltenbergin mukaan Yhdysvallat modernisoi tällä hetkellä ydinaseitaan Euroopassa, ja liittolaiset ovat siirtymässä F-16-hävittäjälentokoneiden käytöstä nykyaikaisiin F-35-koneisiin perustuviin ilma-alustoihin näiden aseiden kantamisessa.

– Olemme edistyneet merkittävästi tässä sopeutumisessa. Kesäkuussa Alankomaat kertoi ensimmäisten F-35-hävittäjiensä olevan valmiita Naton ydinaseoperaatioon. Haasteiden kehittyessä Naton ydintehtävä pysyy samana: säilyttää rauha, estää pakottamista ja estää aggressio, Stoltenberg painotti.

Hän muistutti, että Venäjältä ja Kiinalta tulevien ydinuhkien lisäksi on olemassa myös Pohjois-Korean ydinohjelma ja vastaavat Iranin toimet.

– Tätä varten Naton tulee viestiä selkeästi, että allianssin ydinpelotusjärjestelmä on moderni, luotettava, tehokas, turvallinen ja kykenevä karkottamaan kaikkia hyökkääjiä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)