Verkkouutiset

Ukrainalaisia lapsia bussipysäkillä Harkovan alueella. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Jarno Limnéll: Lännen ylitettävä punaisia linjoja

Kyberturvallisuuden asiantuntijan mukaan Venäjä on pysäytettävä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden työelämäprofessorin Jarno Limnéllin mukaan lännen on ylitettävä niin sanottuja “punaisia linjoja”, joita se on asettanut Ukrainan tukemiselle.

– On syntynyt viisi ”punaista linjaa”, joita ei haluta ylittää. Realismia on: jos emme kansanmurhaa halua sivusta seurata, on linjoja nyt ylitettävä, Limnéll toteaa Twitterissä.

Nato-maiden sotilaat eivät ole esimerkiksi osallistuneet sotatoimiin Ukrainassa, koska sen on pelätty laajentavan sotaa. Tässä auttaa myös Venäjän ydinasepelote.

– Keskeisimmät syyt lännen sotilaallisen väliintulon puuttumiselle on Venäjän ydinaseilla pelottelu, länsimaiden pelko sodan laajenemiseen sekä haluttomuus osallistua fyysiseen sotaan, Limnéll kirjoittaa.

Kyberturvallisuuden asiantuntijan mukaan länsimaissa ei ole totuttu sotaan, jolloin siltä halutaan ummistaa silmät. Venäjä pyrkii nyt horjuttamaan yhteistä rintamaa energian sekä informaatioon vaikuttamisen avulla.

– Hyväuskoisuus lännessä Ukrainan sodan nopeaan päättymiseen ja asioiden ”palaamisesta lähes ennalleen” on viides punainen linja. Tämä on kuitenkin täydellinen harhakuvitelma, josta olisi nyt viimeistään päästävä eroon.

Jarno Limnéllin mukaan länsimaissa pitäisi ymmärtää, että Venäjä on ylittänyt jo punaisia linjoja. Se on hyökännyt itsenäiseen valtioon, loukannut kansainvälistä oikeutta sekä tehnyt iskuja siviilikohteisiin.

– Aiheellisesti voi kysyä: mitä vielä julmempaa ja brutaalimpaa Venäjä voisi Ukrainassa tehdä (kuin mitä todellisuus on tällä hetkellä), jotta mielestämme punainen linja ylittyisi? Ihmisyyden ja oikeustajun näkökulmista punainen linja on ylittynyt jo aikaa sitten.

Asiantuntijan mukaan Venäjän brutaali toiminta ja laajentumishaluinen politiikka jatkuu niin kauan kuin sen annetaan jatkua.

– Välttääksemme lähitulevaisuudessa laajemman sodan Venäjän kanssa, on Venäjä nyt pysäytettävä ja Ukrainan voitettava.

– Ukrainan ”vähän kerrallaan” tukeminen ei toimi. Mittava (kymmenien miljardien) raskaan aseistuksen ja taloudellinen tuki Ukrainalle ja Venäjän eristäminen on vähintä mitä voimme tehdä. Vähintä. Todennäköisesti se ei riitä. Nykyisyyden teot tai tekemättömyys jäävät historiaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)