Verkkouutiset

Vuosaaren satamaan johtava tietunneli. Tunneli on Suomen pisin maantietunneli. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Jalankulkijat, pyöräilijät ja potkulautailijat eivät kuulu maantietunneleihin

Asiaton oleskelu tunneleissa aiheuttaa aina hälytyksen Fintrafficin tieliikennekeskukseen.

Fintrafficin mukaan tunnelit ovat tieverkollamme kaikkein turvallisuuskriittisin osuus, jossa pienikin häiriötilanne voi johtaa vakaviin vaaratilanteisiin.

Vaikka moottoriteiden ja maanteiden tunnelit ovat tiukasti vain moottorikäyttöisten ajoneuvojen käytössä, eksyy tunneleihin ajoittain myös jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja potkulautailijoita. Asiaton oleskelu tunneleissa aiheuttaa aina hälytyksen Fintrafficin tieliikennekeskukseen, joka seuraa vuorokauden ympäri tunneleiden turvallisuutta.

Asiaton oleskelu tunneleissa voi aiheuttaa myös vakavia vaaratilanteita ja seuraamuksia poliisin kanssa, joten virkistetään hieman muistia: kuka saa kulkea tunneleissa ja mikä olikaan turvallinen tunnelietiketti?

Fintrafficin tieliikennekeskukset vastaavat tunneliliikenteen ympärivuorokautisesta erityisseurannasta. Turvallisuuden varmistamiseksi tunneleissa on paljon turvalaitteita, kuten sammuttimia, kuulutusjärjestelmiä ja liikennekameroita.

Turvalaitteet kytkeytyvät osaksi laajempaa ohjausjärjestelmää, jolla varmistetaan ennen kaikkea turvallinen ja sujuva liikkuminen tunneleissa, joissa pienikin poikkeama voi eskaloitua herkästi isoksi onnettomuudeksi.

– Suomen maantietunneleissa turvalaitteilla on merkittävä tehtävä liikenneturvallisuuden kannalta, minkä vuoksi niiden toimintaa ei saa missään tilanteessa häiritä. Esimerkiksi jos etäohjauksella toimivaa puomia lähdetään vääntämään käsivoimin ja puomin moottori vaurioituu, voi siitä koitua helposti usean tuhannen euron korvausvelvollisuus. Samalla vaarantuu koko tunnelin toiminta, kun tunnelia ei saada enää etäohjauksella suljettua eri vaaratilanteissa, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta apulaispäällikkö Ville Lepola.

Jos maantietunnelissa tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa, lähtee asiasta aina välitön hälytys Fintrafficin tieliikennekeskukselle, joka valvoo lähes 30 maantietunnelia maanlaajuisesti.

– Hälytyksiä aiheuttavat esimerkiksi tunneliin eksyneet jalankulkijat, pyöräilijät ja potkulautailijat. On tärkeää muistaa, että kevyt liikenne ja maantietunnelit eivät missään tilanteessa kuulu yhteen, ja teroittaa tätä asiaa myös omalle jälkikasvulle. Asiaton oleskelu tunnelissa voi aiheuttaa pahimmillaan vaaratilanteita niin jalankulkijalle itselleen kuin tunnelissa ajaville autoilijoillekin, jatkaa Lepola.

Moottori- tai moottoriliikennetiellä sijaitsevissa tunneleissa liikkuminen muilla kuin sallituilla ajoneuvoilla on kielletty. Joillakin tieosuuksilla myös jonkin erillisen tienkäyttäjäryhmän liikkuminen tunneleissa on voitu kieltää liikennemerkillä. Jos tunneliin päätyy jollain muulla kuin sallitulla ajoneuvolla, aiheutuu tästä seuraamuksia poliisin toimesta.

Seuraamuksena on lähtökohtaisesti liikennevirhemaksu liikennerikkomuksesta.

– Liikennevirhemaksun ja sakon määräämisen perusteena olisi joko jalankulku ja pyöräily moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä olevassa tunnelissa. Perusteena voi myös olla liikkuminen tunnelissa, jossa jalankulku ja pyöräily on erikseen kielletty liikennemerkillä. Jalankulkijalle ja pyöräilijälle voidaan määrätä liikennevirhemaksun sijaan sakko liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, jos teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle, summaa poliisitarkastaja Heikki Kallio.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)