Verkkouutiset

Oikeistoblokin johtoa (vasemmalta oikealle) Legan Matteo Salvini, Forza Italian Silvio Berlusconi ja Italia veljien Giorgia Meloni vaalitilaisuudessa Roomassa torstaina. AFP/LEHTIKUVA/ALBERTO PIZZOLI

Italia voi saada ensimmäisen naispääministerinsä oikeistosta

Italia äänestää sunnuntaina ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.

Vaaleissa valitaan 400 kansanedustajaa ja 200 senaattoria. Vuoden 2020 kansanäänestyksen jälkeen kansanedustajien määrää vähennettiin 230 ja senaattorien määrää 115.

Vaaleja varten puolueet ovat muodostaneet kaksi blokkia. Keskustaoikeiston blokki kokoaa yhteen Italian poliittisen kirjon oikeistopopulistiset ja kansalliskonservatiiviset voimat. Blokin pääpuolueet ovat Giorgia Melonin johtama Italian veljet (Fratelli d’Italia), Matteo Salvinin Lega ja Silvio Berlusconin Forza Italia.

Blokki on sopinut, että eniten ääniä saavan puolueen johtaja on myös blokin ehdokas tulevaksi pääministeriksi.

Keskustavasemmiston pääpuolueet ovat Enrico Lettan johtama sosialistinen Demokraattinen puolue (PD), Angelo Bonellin Vihreiden ja vasemmiston allianssi (Alleanza Verdi e Sinistra), entisen EU-komissaari Emma Boninon Enemmän Eurooppaa sekä Luigi Di Maion Kansalaissitoutuminen (Impegno Civico).

Gallupit povaavat Melonin voittoa

Giorgia Melonin puolue on mielipidemittausten mukaan ollut kärjessä elokuun puolivälistä lähtien. Italian veljille on mitattu noin 23-25 prosentin kannatusta, parhaimmillaan jopa 27 prosenttia ja se on nyt ollut Italian suurin puolue.

Koalitiosta Berlusconin Forza Italialle on mitattu hyvin vaihtelevaa kannatusta noin 6-11 prosentin välillä. Samalla tavalla Salvinin Legan kannatus on vaihdellut alle kymmenestä prosentista lähes 17 prosenttiin.

PD:n kannatus on liikkunut noin 19-25 prosentin välillä mittauksista riippuen. Boninolle on mitattu noin 1,5-3 prosentin kannatusta, Viiden tähden liikkeestä eronneelle Di Maiolle gallupit povaavat vain noin yhden prosentin kannatusta.

Näin ollen ainakin teoriassa keskustaoikeistoblokilla olisi mahdollisuus vaalivoittoon. Ja jos Italian veljet yltää suurimmaksi puolueeksi, pääministeri voisi olla ensi kertaa Italian historiassa nainen.

Kuka Meloni ja mikä puolue?

Giorgia Meloni (s. 1977) on ollut Italian edustajainhuoneen jäsen vuodesta 2006. Hän toimi nuorisoministerinä Berlusconin hallituksessa vuosina 2008–2011.

Poliittisen toimintansa hän aloitti uusfasistisessa Italian sosiaalisessa liikkeessä (Movimento sociale italiano, MSI). Sen perustivat vuonna 1946 entiset fasistidiktaattori Benito Mussolinin kannattajat.

Liikkeen puheenjohtaja Gianfranco Fini uudisti puoluetta ja MSI lakkasi olemasta vuonna 1994. Tilalle Fini perusti Kansallisen liiton (Alleanza nazionale), ja se liittoutui Berlusconin Forza Italian kanssa. Forza Italian ja Kansallisen liiton yhteistyöstä muodostui keskustaoikeistolainen Vapauden kansa -puolue.

Melonin puolue syntyi, kun osa Vapauden kansan politiikoista irtaantui Kansallisesta liitosta ja perusti Italian veljet vuonna 2012. Melonista tuli puheenjohtaja vuonna 2014. Hän on toiminut myös Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmän puheenjohtajana vuodesta 2020 lähtien.

Vuoden 2018 vaaleissa Salvinin johtama oikeistolainen Lega-puolue oli vielä suurin oikeistopuolue, mutta karismaattisenakin pidetty Meloni on nostanut puolueensa selvästi oikeiston suurimmaksi.

Meloni on luotsannut puoluettaan pois äärioikeistolaisesta imagosta lähemmäksi keskustaoikeistoa. Hänet kuitenkin tunnetaan myös konservatiivisista näkemyksistään muun muassa samaa sukupuolta olevien avioliitoista sekä abortista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)