Verkkouutiset

Israel huolestui Venäjän ohjustoimituksista Syyriaan

Pääministeri Benjamin Netanyahu kertoo iskevänsä jatkossakin Iranin sotilaskohteita vastaan.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on ilmaissut tyytymättömyytensä Venäjän päätökseen, jonka mukaan Syyrian hallituksen joukkoja aseistetaan tehokkailla S-300-ilmatorjuntaohjuksilla.

Hänen mukaansa kehittyneiden asejärjestelmien toimittaminen ”vastuuttomille toimijoille” voi aiheuttaa epävakautta koko Lähi-idän alueella. Venäjän kerrotaan myös aloittaneen Syyrian lähellä lentävien sotilaslentokoneiden tutkahäirinnän.

– Israel tulee jatkossakin puolustamaan turvallisuuttaan ja kansallista etuaan pommittamalla Iranin sotilaskohteita Syyriassa, Netanyahu sanoi Radio Free Europen mukaan.

Netanyahu keskusteli asiasta maanantaina puhelimitse Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Myös Yhdysvallat on arvostellut ohjusten toimittamista Syyrialle. Turvallisuusneuvonantaja John Bolton kuvaili Venäjän päätöstä suureksi virheeksi, joka uhkaa kärjistää jo seitsemän vuotta kestäneen sisällissodan Syyriassa.

Venäjä ei ole tähän mennessä pyrkinyt estämään Israelin tekemiä ilma-iskuja iranilaiskohteita vastaan. Maiden sotilasviranomaiset ovat koordinoineet toimintaansa Syyrian ilmatilassa yhteisen viestilinjan kautta.

Maiden suhteet kärjistyivät viime viikolla, jolloin Syyrian ilmatorjunta tuhosi vahingossa venäläisen Il-20-tiedustelukoneen. Ilmatorjunta oli vastannut Israelin tekemään ilmaiskuun.

– Tilanne on muuttunut, eikä se ole meidän syytämme, Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi.

Uusimmat
MAINOS