Verkkouutiset

Hamasin kannattajia Hebronin kaupungissa Länsirannalla. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / HAZEM BADER

Israel aikoo salamurhata Hamasin johtajia sodan jälkeen

Hamasin johtohahmoja oleskelee muun muassa Qatarissa ja Libanonissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Israelin tiedustelupalvelut valmistelevat terrorijärjestö Hamasin johtajien salamurhaamista Gazan sodan päätyttyä, uutisoi Wall Street Journal.

Käsky salamurhien valmistelusta on lähtöisin pääministeri Benjamin Netanjahulta. Tavoitteen saavuttamisen on arvioitu kestävän jopa vuosia.

– Olen ohjeistanut (tiedustelupalvelu) Mossadia toimimaan Hamasin johtohahmoja vastaan, missä ikinä he sitten ovatkaan, Netanjahu kommentoi marraskuun lopussa.

Puolustusministeri Yoav Gallant on taas todennut Hamasin terroristien elävän ”lainatulla ajalla”. Hänen mukaansa heidät on merkitty tapettaviksi, ja Israel aikoo kohdistaa iskut niin Gazan terroristeihin kuin yksityiskoneissa lentäviin johtohahmoihin.

Hamasin johtohahmoja asuu tällä hetkellä muun muassa Turkissa, Libanonissa ja Qatarissa. Jälkimmäisessä ryhmällä on muun muassa oma toimistonsa.

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Israel hyödyntää salamurhia osana salaisia operaatioitaan. Israel on tappanut palestiinalaismilitantteja niin Beirutissa kuin Dubaissa, niin naisiksi kuin turisteiksi naamioituneina. Salamurhiin on käytetty myös autopommeja ja kauko-ohjattuja kivääreitä.

Edellä mainittujen maiden lisäksi ainakin Venäjä ja Iran ovat tarjonneet Hamasin jäsenille suojaa rajojensa sisäpuolelta. Usein Israel on myös välttänyt diplomaattisen paineen vuoksi iskuja ulkomailla sijaitseviin kohteisiin.

Jotkut toimijat Israelin tiedustelupalveluissa olisivat halunneet pitää suunnitelmat salaisina, mutta tällä kertaa Israel on ollut poikkeuksellisen avoin tavoitteestaan. Iskut ovat teoreettisesti kansainvälisen oikeuden vastaisia, mutta Israel on aiemmin osoittanut olevansa valmis vastaaviin toimiin kritiikistä huolimatta.

Toistaiseksi Israel ei ole yrittänyt tappaa ulkomailla asuvia Hamasin johtohahmoja, sillä se todennäköisesti kaataisi suunnitelmat panttivankien vapauttamisesta.

Lokakuun 7. päivän iskujen aikana kuvattu materiaali Qatarissa asuvista Hamasin johtohahmoista juhlimassa ja rukoilemassa kesken iskujen suututti kuitenkin monet Israelin turvallisuusviranomaiset. Osa olisikin halunnut ryhtyä toimeen heti.

Suunnitelma on saanut osakseen myös kritiikkiä. Mossadin entisen johtajan Efraim Halevyn mukaan Hamasin johtohahmojen eliminointi ei poista uhkaa, mutta voi suututtaa Hamasin kannattajat ja luoda entistä vaarallisempia uhkia.

– Hamasin jahtaaminen joka puolella maailmaa sekä systemaattinen yritys eliminoida sen johtoporras on vain kostonhalua, ei strategiseen tavoitteeseen pyrkimistä, Halevy kommentoi.

Entisen Israelin sotilastiedustelun johtajan Amos Yadlin on taas eri mieltyä Halevyn kanssa. Hänen mukaansa kaikki Hamasin johtajat ja iskuihin osallistuneet on saatettava vastuuseen teoistaan tai eliminoitava.

– Okeudenmukaisuus edellyttää sitä, Yadlin tiivistää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)