Verkkouutiset

Hypersonisia ihmeaseita – kaikki nämä Venäjä väittää kehittäneensä

Venäjän presidentin mukaan uudet strategiset aseet on suunnattu Yhdysvaltoja vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olemme valmiita käyttämään aseitamme – myös ydinaseita – jos joudumme hyökkäyksen kohteeksi, eikä kenenkään tule epäillä tätä, Vladimir Putin totesi Venäjän parlamentin ylä- ja alahuoneiden edustajille torstaina.

Venäjän presidentti suitsutti  kansakunnan tilaa käsittelevässä puheessaan maan asevoimien uusia strategisia asejärjestelmiä.

Venäjän valtion media RT:n mukaan Vladimir Putin muun muassa esitteli avoimesti Venäjän hypersonista taistelukärkeä. Yli 20-kertaista äänennopeutta maaliinsa lentävä taistelukärki on hänen mukaansa immuuni kaikille tunnetuille ohjuspuolustusjärjestelmille.

– Se on kuin tulipallo, joka hakeutuu kohteeseensa, Putin luonnehti.

Aseesta näytettiin tietokoneella tehty video todellisen sijaan. Presidentin mukaan näin tehtiin, koska taistelukärjen ”oikea ulkonäkö halutaan pitää salassa”. Hän vakuutti, että Avangard-niminen ase toimii ja on jo sarjatuotannossa.

Hypersoninen taistelukärki on suunnattu erityisesti Yhdysvaltoja vastaan. Putin totesi varoittaneensa Yhdysvaltoja ”henkilökohtaisesti” jo vuonna 2004 siitä, että Venäjällä kehitellään tapoja ohittaa amerikkalaiset ohjuspuolustusjärjestelmät.

– He päättivät olla ottamatta varoitusta huomioon. Nyt tulette kuuntelemaan meitä, Putin totesi.

Presidentin puheita ei voi sivuuttaa pelkkänä uhona. Venäjä on tiettävästi kehittänyt hypersonista taistelukärkeä jo pitkään. Verkkouutiset on kertonut salaisesta aseesta aiemmin kattavasti tässä. Puheet sarjatuotannossa olevasta toimivasta taistelukärjestä saattavat kuitenkin olla vielä liioteltuja.

Hypersonisen taistelukärjen lisäksi Venäjä on Vladimir Putinin mukaan ottamassa käyttöön uuden hypersonisen risteilyohjuksen. Presidentti kertoi, että aseen kokeet ovat ohi ja että se on jo alustavassa käytössä Etelä-Venäjällä. Ilmasta laukaistava Kinzhal (tikari) -niminen ohjus yltää väitetysti kymmenkertaiseen äänennopeuteen.

Ydinkäyttöisiä ohjuksia?

Venäjän presidentti sivusi puheessaan myös hypersonisia taistelukärkiä huomattavasti erikoisempia aseita. Epäselväksi jäi väittikö presidentti aseiden olevan jo käytössä vai vasta kehitysasteella.

Putin puhui esimerkiksi pitkän kantaman itsenäisestä vedenalaisesta aseesta, jota voidaan käyttää vihollisen rannikkokohteita ja lentotukialusryhmiä vastaan. Kuvaus toi mieleen otsikoihin vuonna 2015 nousseen Status-6-nimellä tunnetun väitetyn ydinasejärjestelmän. Pientä ydinkäyttöistä sukellusvenettä muistuttava itsenäinen pitkän kantaman ydintorpedo paljastui Kremlin mukaan vahingossa, kun sitä käsittelevä paperi näkyi tv-lähetyksessä Venäjän valtiojohdon kokouksessa. Tapausta on epäilty propagandatempuksi. Amerikkalaisten tiedustelulähteiden mukaan asetta on kuitenkin saatettu testata vuoden 2016 lopulla.

Vladimir Putin väitti Venäjän myös kehittäneen uuden tehokkaan ydinreaktorin, joka voidaan asentaa mereltä tai ilmasta laukaistaviin risteilyohjuksiin. Putinin mukaan tällaisen aseen kantama on käytännössä rajaton.

Presidentin puheita ydinkäyttöisestä ohjuksesta on vaikea ottaa todesta. Yhdysvallat kehitti vastaavaa asetta 1950- ja 1960 luvulla. SLAM-niminen hanke kuitenkin kuopattiin koska se ei tarjonnut käytännössä mitään etuja tavallisiin mannertenvälisiin ohjuksiin verrattuna. Suojaamattoman reaktorin käyttö voimanlähteenä olisi myös tarkoittanut sitä, että jopa viikkoja kerrallaan ilmassa pysynyt ohjus olisi syytänyt jälkeensä valtavat määrät säteilyä, missä ikinä se lensikään. Popular Mechanics -lehti on tituleerannut SLAM-ohjusta Venäjän Status-6:n jälkeen ”kehnoimmaksi ydinaseeksi koskaan”.

Vladimir Putinin mukaan Venäjä kehittää uusia strategisia aseita, koska Yhdysvallat vetäytyi Neuvostoliiton kanssa vuonna 1972 solmitusta ballististen ohjusten torjuntaa säätelevästä ABM-sopimuksesta. Yhdysvallat vetäytyi sopimuksesta vuonna 2002, koska silloisen presidentti George W. Bushin hallinto halusi päästä kehittämään rajoituksetta ohjuspuolustusta Pohjois-Korean tai Iranin kaltaisten valtioiden varalle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)