Verkkouutiset

Venäjä julkisti salatun vedenalaisen ydinaseen – ”tuhoaa vihollisen rannikon”

Venäjän huippujohdon kokouksesta kuvatulla videolla vilahtaa asiakirja, jossa kuvataan aiemmin tuntematon ydinase.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin keskusteli maanantaina järjestetyssä kokouksessa korkeimpien neuvonantajiensa kanssa Venäjän sotateollisuuden tilasta.

Kokouksesta näytettiin nauhoite Venäjän valtion televisiokanavilla (video alla). Televisiolähetyksessä vilahti myös tekninen asiakirja, joka on herättänyt runsaasti huomiota.

Asiakirjassa kuvataan aiemmin tuntematon vedenalainen ydinase. Asetta kutsutaan nimellä ”monikäyttöinen merijärjestelmä Status-6”.

Presidentti Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi asiaa medialle, todeten, että kyseessä on salainen asiakirja, jonka paljastus oli vahinko. Lisäksi Peskov ilmoitti uudesta käytännöstä, jonka mukaan media saa tästä lähtien kuvata Putinin ja sotilashenkilöiden välisissä tapaamisissa vain itse presidenttiä.

Asiasta uutisoiva Meduza suhtautuu väitteisiin vahingosta epäillen. Sen mukaan vuoto saattoi olla tarkoituksellinenkin.

Miehittämätön alus?

Meduza on julkaissut asiakirjan videolla näkyvän tekstin, jossa kuvataan asejärjestelmän ominaisuuksia.

Aseen todetaan muun muassa kykenevän vahingoittamaan ”vihollisen talouden elintärkeitä elementtejä sen rannikkoalueilla”. Lisäksi sen sanotaan aiheuttavan valtavia vahinkoja kohteena olevassa valtiossa ”luomalla suuren radioaktiivisen saastumisen alueita”.

Näiden alueiden kerrotaan muuttuvan sellaisiksi, etteivät ne sovellu enää pitkään aikaan sotilas-, talous- tai viljelyskäyttöön.

Useissa eri lähteissä on pyöritelty teorioita siitä, millaisesta asejärjestelmästä tarkalleen on kyse.

Esimerkiksi Business Insider viittaa Venäjän asevoimiin erikoistuneeseen blogiin ja toteaa kyseessä olevan miehittämätön sukellusalus. Venäjän armeijan on huhuttu kehitelleen sellaista jo pitkään.

Washington Free Beaconin mukaan miehittämätön sukellusalusprojekti tunnetaan lempinimellä ”Kanyon”.

Huhujen mukaan miehittämätön alus olisi alun perin suunniteltu kuljettamaan ydinaseita salassa vihollisten rannikoille. Kanyonin kehittäjäksi kerrotaan Venäjän sukellusvenelaivastosta suurelta osin vastaava Rubin-yhtiö. Nimi mainitaan videolla näkyvässä asiakirjassakin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)