Verkkouutiset

Kolmiolääkkeitä ei kannata käyttää alkoholin kanssa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

IS: Tuttu lääke voi olla hengenvaarallinen alkoholin kanssa

Seurauksena voi olla hengityksen lamaantuminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä eli kolmiolääkkeitä ei saa käyttää yhdessä alkoholin kanssa. Tällaiset lääkkeet tunnistaa pakkauksessa olevasta punaisesta kolmiosta.

Kolmiolääkkeellä tarkoitetaan lääkettä, joka vaikuttaa keskushermoston toimintaan. Näitä ovat esimerkiksi vahvat kipulääkkeet.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Proviisori Tatu Hämäläinen Yliopiston apteekista kertoo Ilta-Sanomille, että opiaattipohjaiset kipulääkkeet samaan aikaan alkoholin kanssa voivat olla hengenvaarallinen yhdistelmä. Hämäläisen mukaan alkoholi voimistaa opiaattien keskushermostoa lamaavaa vaikutusta. Tarpeeksi pitkälle vietynä ihmisen hengitys alkaa lamaantua.

Tulehduskipulääkkeiden kanssa ei ole yhtä suurta riskiä. Hämäläinen kertoo, että säännöllisesti käytettynä tutut tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeiini, voivat aiheuttaa ärsytystä ruoansulatuskanavaan. Samanaikainen alkoholin käyttö voi voimistaa tätä oiretta. Parasetamolin kanssa on sen sijaan oltava tarkkana.

– Tulehduskipulääkkeiden kanssa voi käyttää alkoholia, kunhan noudattaa annostusohjeita eikä käyttö pitkity. Parasetamolin kohdalla tulee sen sijaan olla hieman tarkempana. En suositteli esimerkiksi parantamaan krapulaa Panadolilla, Hämäläinen sanoo.

Myös verta ohentavan varfariinin kanssa kannattaa olla varovainen. Lääkeaine tunnetaan paremmin nimellä Marevan.

– Kyseisen lääkkeen pitoisuuteen vaikuttavat monet tekijät. Ja esimerkiksi runsas alkoholin käyttö voi voimistaa lääkkeen verta ohentavaa vaikutusta. Yksittäinen viinilasillisesta ei kuitenkaan pitäisi olla haittaa, Hämäläinen kertoo IS:lle.

Myös useiden muiden lääkkeiden kanssa tulee olla varovainen. Hämäläisen mukaan esimerkiksi tietyt mieliala- ja epilepsialääkkeet voivat olla sellaisia, joiden kanssa ei kannata käyttää alkoholia. Huolimatta siitä, vaikka niiden pakkauksessa ei olisikaan kolmiolääkkeen tunnuksena käytettävää punaista kolmiota.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)