Verkkouutiset

Ukrainan puolustustahdon romahtamista on pelätty alkuvuodesta entisestään. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

IS: Asiantuntija epäilee, onko Venäjällä punaista viivaa

Pelot eskalaatiosta ovat tähän mennessä osoittautuneet tyhjiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän edetessä miljoonakaupunki Harkovan suuntaan maailmalla pelätään jo Ukrainan rintamalinjojen totaalista murtumista. Venäjän on esimerkiksi arveltu pyrkivän sitomaan Ukrainan resursseja Harkovan seudulle, jolloin eteneminen muualla olisi helpompaa. Ilta-Sanomille tilanteen kehitystä arvioineet asiantuntijat ovat silti varovaisia.

Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg arvioi IS:lle, että Ukrainan täysi murtuminen on mahdollinen, mutta “epätodennäköinen” skenaario. 

– Suurin uhkakuva on se, että koko Ukrainan puolustustahto sortuu, hän toteaa.

Myös everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa luottaa toistaiseksi Ukrainan kykyihin. Samaan hengenvetoon hän toteaa, että jos Venäjä onnistuisi piirittämään Harkovan, tilanne olisi vakava.

– Se johtaa tilanteeseen, missä Harkova pitäisi evakuoida jollain tavalla. Se on kuitenkin miljoonakaupunki edelleen tällä hetkellä, Pihlajamaa kommentoi IS:lle.

Vaikka asiantuntijat suhtautuvat pidättäytyvästi siihen mahdollisuuteen, että Ukrainaan lähetettäisiin eurooppalaisjoukkoja, sitäkään ei voi sulkea pois. Useat Euroopan johtajat ja ministerit, muun muassa Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.), ovat väläytelleet mahdollisuutta. 

Pihlajamaa ja Forsberg huomauttavat, että pelot eskalaatioista Ukrainan tukemisen myötä ovat osoittautuneet bluffiksi. Pihlajamaan mukaan vaikuttaa siltä, että länsi on sodan aikana rajoittanut itseään jopa tarpeettomasti:

– Aiemmin mietittiin, voiko sinne viedä panssarivaunuja, ja ajateltiin, ettei voi. Sitten niitä kuitenkin vietiin, eikä Venäjä reagoinut periaatteessa mitenkään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)