Verkkouutiset

Mielenosoittajat vastustivat perjantaina Israelia Teheranissa. AFP / LEHTIKUVA / ATTA KENARE

Iranin moraalipoliisi aloitti huivipakon tehovalvonnan

Islamistiselle hallinnolle Israelin vastustaminen ja sortotoimet kotimaassa kytkeytyvät toisiinsa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloushuolet ja vihamielisesti maan islamistiseen hallintoon suhtautuvat kansalaiset pakottavat Iranin keskittymään Israelin sijaan tilanteen vakauttamiseen kotimaassa, kertoo New York Times.

Iran on aiemmin vannonut vastaavansa kostoiskuilla jokaiseen Israelin tekemään hyökkäykseen. Israelin iskettyä Mehrdadin kaupungin laitamilla sijaitsevaan sotilastukikohtaan, Iranin vastaus oli kuitenkin vaisu. Valtiolliset mediat vähättelivät iskua.

Iranin hallinto onkin valinnut tilanteeseen kaksiosaisen lähestymistavan. Se väittää päihittäneensä Israelin, mutta keskittyy samaan aikaan omien kansalaistensa alistamiseen.

Syykin on selvä: Iranille ulko- ja sisäpolitiikka ovat vahvasti kytkeytyneitä.

– Niin Israelin kuin sisäisen epävakauden suhteen, [hallinto] ottaa aggressiivisen lähestymistavan. He uskovat molempien asioiden saavuttaneen pisteen, jossa toimimattomuus johtaisi vain tilanteen pahenemiseen, arvioi tehranilainen kirjailija ja asiantuntija Abbas Abdi.

Hallitusta lähellä oleva asiantuntija Nasser Imani taas uskoo, että tilanne Israelin kanssa on saatettu päätökseen, ja siksi hallinto voi nyt liennyttää tilannetta.

– Iranin hallinto ei halua sotaa Israelin kanssa, Imani väittää.

Syitä eskalaation välttämiselle löytyy kuitenkin myös kotimaasta. Iranin talous on nimittäin rapakunnossa.

Iranin rial on vajonnut mustassa pörssissä, ja nyt yhdellä dollarilla saa jopa 660 000 rialia. Inflaatio on pysynyt sitkeästi korkealla, ja on tällä hetkellä noin 32 prosenttia. Hallitsevan vallankumouskaartin ja ja papiston korruptio ja huono hallinto suututtaa myös iranilaisia.

Vihainen ja kaunainen väestö haastaakin hallinnon legitimiteettiä jatkuvasti, ja suuntaa myös sortotoimista huolimatta ajoittain kaduille. Viimeisin kansannousu vuonna 2022 alkoi mielenilmauksena naisten pukeutumissääntöjä määrittelevää lakia vastaan.

Hallinnon legitimiteetin puute näkyy myös siinä, että merkittävä osa väestöstä boikotoi maaliskuun parlamenttivaaleja. Osallistujamäärä oli matala ja tyhjiä vaalilippuja jätettiin ennätysmäärä.

Islamistinen hallinto reagoi protesteihin lähettämällä turvallisuusjoukkonsa valvomaan hijabin käyttöä. Samana iltana kun Iran pommitti Israelia, vallankumouskaartin joukot virtasivat Teheranin kaduille tarkistamaan naisten asuja ja sulkemaan kahviloita ja kauppoja, joissa naiset eivät pukeutuneet sääntöjen mukaisesti.

Sosiaalisessa mediassa levinneissä videoissa on näkynyt, miten moraalipoliisi hakkaa naisia ja raahaa heitä poliisiautoihin. Suuttumusta on herättänyt erityisesti se, että virallisesti moraalipoliisi lakkautettiin vuoden 2022 mielenosoitusten jälkimainingeissa.

32-vuotias teheranilainen Fahimeh kertoo, että turvallisuusjoukot ovat perustaneet tarkastuspisteitä, joissa sotilaat tarkistavat naisten vaatetusta.

– Elämä on jo vaikeaa, en ymmärrä miksi hallitus tekee näin. Miksi sortotoimet hijabin käytöstä, kun samaan aikaan sodimme Israelia vastaan? Kaikki ovat kireitä ja stressaantuneita, kertoo 50-vuotias Pouneh.

Jopa hallinnon tukijat ovat kritisoineet ajatollah Ali Khamenein viimeviikkoista päätöstä käynnistää moraalipoliisin huivipakon valvonta uudelleen.

– Tänä herkkänä hetkenä maa tarvitsee yhtenäisyyttä ja rauhallisuutta taistossa sionistista regiimiä vastaan, kommentoi konservatiivinen juristi ja hallinnon tukija Mohammad Yousefinejad.

Asiantuntijoiden mukaan hallinto todennäköisesti jatkaa toimia sekä Israelia että poliittisia vastustajia kohtaan. Sen viesti on selvä: Islamilainen tasavalta pystyy iskemään samaan aikaan niin Israelia kuin toisinajattelijoita vastaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)