Verkkouutiset

Tummia pilviä ja saderintama Naantalissa 19. heinäkuuta 2023., LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Helleaalto pyyhkii Eurooppaa – miten käy Suomen juhannussään?

Juhannussää näyttää epävakaiselta, mutta lämpötilan ennustetaan olevan tavanomainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Juhannuksen sääennuste hakee vielä Pohjois-Euroopan osalta suuntaansa ja Suomi kuuluu kuuman ja kylmän ilmamassan rajalle, kirjoittaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas sääblogissa.

Meteorologin mukaan juhannusviikko alkaa epävakaisena mutta lämpimänä. Maanantaina Suomeen virtaa etelästä yhä kosteampaa ja lämpimämpää ilmaa. Lämpötila kohoaa laajalti 20 ja 25 asteen välille ja hellerajakin voi rikkoutua. Iltapäivän tai illan aikana maan eteläosaan voi nousta Baltiasta reippaitakin ukkossateita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Eurooppalaisen ennusteen mukaan on mahdollista, että maan keski- ja pohjoisosassa koetaan tiistain ja keskiviikon korvilla ärhäköitäkin ukkoskuuroja, joiden yhteydessä voi jälleen tulla rakeita. Jos tämänhetkinen ennuste toteutuu, salamaniskuja voidaan rekisteröidä tuhansia kumpanakin päivänä, Mäntykannas kirjoittaa.

Suomen eteläpuolella muhii juhannusviikon edetessä hyvin kuumaa ilmamassaa, jota leviää ensin Pohjois-Afrikasta Välimeren alueelle ja myöhemmin myös laajalti keskiseen ja itäiseen Euroopaan. Välimeren itäisissä osissa, kuten Kreikassa ja Kyproksella, on mitattu läkähdyttäviä 40–45 asteen lukemia.

– Itä-Euroopan kuuman ja läntisimmän Euroopan viileän ilmamassan rajamaastossa tulee kehittymään juhannusviikolla mahdollisesti laaja-alaisia ja tuhoisia ukkosryppäitä, jotka voivat tuoda mukanaan rankkasateita, syöksyvirtauksia, suuria rakeita ja trombeja esimerkiksi Ranskaan, Benelux-maihin, Saksaan ja Puolaan, Itävaltaan ja Sveitsiin.

Mäntykannaksen mukaan Suomen sään ennustettavuus romahtaa juhannusviikonloppua lähestyttäessä. Hän arvioi varovasti, ettei juhannussää tule olemaan kummastakaan ääripäästä eli sää ei tule olemaan kolea tai hiostavan helteinen.

– Tuleva juhannus näyttää Suomessa epävakaiselta, mutta lämpöoloiltaan vähintään tavanomaiselta tai hieman tavanomaista lämpimämmältä.

Matalapaineiden reittiä ja ajoitusta on vielä tässä vaiheessa mahdotonta ennakoida. Lämpötilat asettuvat 20 ja 25 asteen haarukkaan. Rankat sateet ja ukkoskuurot ovat mahdollisia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)