Verkkouutiset

Insinööriliiton mukaan kilpailijamaissa palkankorotusten taso näyttää pysyvän korkealla. LEHTIKUVA / KIMMO RAUATMAA

Insinöörit vaativat viiden prosentin korotuksia palkkoihin

Ammattiliiton mukaan palkansaajien ostovoimaa pitää parantaa tuntuvasti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Insinööriliitto tavoittelee syksyn neuvottelukierroksella jäsentensä ostovoiman kasvua siten, että tulevat palkankorotukset ylittävät selvästi inflaation ja veromuutosten vaikutukset.

Insinööriliiton mukaan tämä tarkoittaa viiden prosentin tuntumassa olevia palkankorotuksia ensi vuodelle. Edunvalvontajohtaja Petteri Oksan mukaan luku tarkentuu syksyllä muun muassa valmistuvien talousennusteiden mukaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän pitää selvänä, että palkankorotusvaateet tyrmätään sanomalla, että ei niihin ole varaa. Oksan mukaan asia on juuri päinvastoin. Suomella ei hänen mukaansa ole varaa olla korottamatta palkkoja vähintään ostovoiman säilyttämisen verran.

– Nyt jos koskaan on katsottava, mitä muualla on tapahtunut ja miten se on vaikuttanut Suomeen. Euroopan tärkeimmissä kilpailijamaissa palkankorotukset ovat pitkään ylittäneet suomalaisen tason. Kilpailijamaiden korotukset ovat heijastuneet inflaatioon ja kiristäneet korkopolitiikkaa, mistä on kärsinyt palkkamalttiin puristettu suomalainen palkansaaja, Oksa sanoo liiton tiedotteessa.

Oksan sanoo, että kilpailijamaissa palkankorotusten taso näyttää pysyvän korkealla. Muun muassa Saksassa on vuoden mittaan tehty kustannusvaikutuksiltaan selvästi yli viiden prosentin tason ylittäviä ratkaisuja.

Kotimaassa palkat ovat tällä sopimuskaudella nousseet noin kolmen prosentin tahtia, mikä on heikentänyt ostovoimaa. Oksan mielestä ostovoimaa parannettava, mikäli talouteen aiotaan saada positiivista virettä.

– Palkansaajien ostovoimaa ei voida enää heikentää. Sen paraneminen vilkastuttaa heti maan taloutta. Kansalaiset lisäävät kulutustaan, taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy ja verotulot kasvavat.

Oksan mukaan syksyn neuvottelukierroksella on myös kyettävä kuromaan kiinni suomalaisten korkeakoulutettujen palkkojen jälkeenjääneisyyttä verrattuna eurooppalaisiin kollegoihinsa. Ero on viime vuosina pikemminkin kasvanut kuin supistunut johtuen kilpailijamaiden yleisestä palkkakehityksestä.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)