Verkkouutiset

Iiro Viinanen: Näin valtio säästäisi sen kuusi miljardia euroa

Entinen valtiovarainministeri esitteli tarkemmat valtiontalouden säästölaskelmansa otsikolla "keinoja kohti tasapainoa".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ministeri Iiro Viinanen (kok.) on tehnyt yksityiskohtaisen Iiron listan. Aiemmin hän valotti säästömahdollisuuksia lauantaina tässä Verkkouutisten haastattelussa.

Iiro Viinanen on etsinyt mahdolliset kuuden miljardin euron säästöt, joka on valtiovarainministeriön virkamiesten mukaan julkisen talouden sopeutustarve.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Viinanen esitteli listansa kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) tiistaisessa eduskuntavaalitilaisuudessa. Heinonen on twiitannut kuvan listasta, josta hän toteaa, että ”en ihan kaikkea voi allekirjoittaa kyllä”. Heinonen ei leikkaisi esimerkiksi maataloudesta eikä lapsilisistä.

Iiro Viinasen paperissa valtiontalouden säästöt lähtevät kuvan mukaan kertymään miljoonina euroina ensin seuraavasti:

Kehitysapu 400, yritystuet 500, maataloustuet (”useista kohdista”) 400, työttömyystur. (”porrastus”) 500, ay-jäsenmaksut (”ay-jäsenmaksujen verovähennysoikeus pois”) 200, arvopap.l.vero (”lievä vero myös pörssikaupalle”) 400, turpeen veroh. (”verohuojennus pois, vesistön pilaaja”) 100, yliopistot sup (”yksiköitä maakunnista lakkautetaan”) 100, opintotuet (”kesto lyhyemmäksi”) 100, aluehallinto (”harvempi verkosto”) 50, kuntien v-osuus (”leikkaus”) 1000, lukuisat pienet säästöt (”budjettikirjan läpikäynti. Juustohöyläten jos ei muuten synny”) 1000.

Tässä vaiheessa säästöjä on 4,75 miljardia euroa.

Viinanen jatkaa listaamalla ”verottomuus pois esim.” lapsilisistä (150), asumistuista (300), toimeentulotuesta (150) ja vapaaehtoisesta eläkevakuutuksesta (150).

Näistä kertyy 750 miljoonaa, jolloin ollaan 5,5 miljardissa eurossa.

Lista jatkuu veronnostoilla. Verotusta nostettaisiin tai alv:tä muutettaisiin niin, että valtiolle tulee lisätuloja: sanomalehdet (50), elintarv + rehut (200), lääkkeet (50), hlö kulj (100), ravintolapalv (100), kasvihuonevilj (50).

Tällöin ollaan yli kuudessa miljardissa eurossa.

Iiro Viinanen luettelee säästömahdollisuuksiksi vielä rakenteelliset uudistukset kuten soten, kuntarakenteen, yliopistot, aluevirastot, työelämän lainsäädännön ja verojärjestelmän selkeyttämisen. Erikseen hän mainitsee lopuksi vapaan poisto-oikeuden tuotannollisille investoinneille kotimaassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)