Verkkouutiset

Iiris Suomela johtaa vihreitä Maria Ohisalon äitiysloman ajan. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Iiris Suomela ei usko kokoomuksen työllisyyslukuihin – ”höttöistä”

Vihreiden puheenjohtaja moittii puoluetta lobbaritiedon käytöstä.

Vihreiden puheenjohtajan sijainen Iiris Suomela sanoo, etteivät kokoomuksen työllisyysluvut kestä lähempää tarkastelua. Hän huomauttaa, että esimerkiksi paikallisen sopimisen vaikutukset nojaavat Suomen Yrittäjien epävarmoihin laskelmiin. Niiden mukaan työpaikkoja syntyisi 0-15000.

– Nämä luvut ovat erittäin spekulatiivisia. On aika paljon väliä sillä, onko todellisuus lopulta 0 vai 15 000. Lobbarien arvioiden sijaan vaikutusarvioiden olisikin syytä nojata vertaisarvioituun, riippumattomaan tutkimustietoon, Suomela kirjoittaa blogissaan.

Kokoomus itse korosti viime viikolla, että sen työllisyyslaskelma nojaa puolueettomiin arvioihin, jotka ovat tehneet eduskunnan tietopalvelu ja valtiovarainministeriö. Kokoomus esittää vaihtoehtobudjetissaan, miten Suomeen saataisiin syntymään jopa 114000-140000 uutta työpaikkaa.

Suomelaa laskelmat eivät vakuuta.

– Työllisyystoimia vaivaa muutenkin, kiltisti ilmaistuna, höttöisyys.

Suomelan mielestä kokoomuksen ehdottama tuloveron kevennys on tehoton keino lisätä työpaikkoja.

– Tuloverotuksen kevennystä kokoomus perustelee työllisyystoimena, vaikka se kokoomuksen omankin arvion mukaan synnyttäisi vaivaiset 9000 työpaikkaa. Kyse olisi siis todella kalliista työllisyystoimesta.

Kokoomuksen ehdotus on, että tuloveroa kevennetään yhteensä 800 miljoonalla eurolla. Puolue katsoo, että kevennys lisäisi taloudellista toimeliaisuutta ja synnyttäisi työpaikkoja.

Suomela taas sanoo, että tuloveroa ei kannata keventää samalla, kun valtio velkaantuu. Hänen mielestään kokoomus haluaa leikata sosiaaliturvaa kohtuuttomalla tavalla.

– Eli toisin sanoen kokoomuksen toinen käsi ottaa senttejä pienituloisten pussista ja toinen työntää seteleitä hyväosaisten taskuun kuin Robin Hoodin paha velipuoli konsanaan.

Uusimmat

”Suomi sotki jo asiansa”

Teknologiateollisuudessa pidetään lähes selvänä, että takamatkamme kilpailijoihin pitenee yhä.

MAINOS