Aika moni asia menee hyvään suuntaan, kun pohdinnan lähtökohdaksi otetaan ihmisen tarpeet. Näin on etenkin omalääkärimallissa. Rakkaalla lapsella on monta muotoa ja nimeä, mutta pohjimmiltaan mallien idea on sama: tuoda perusterveydenhuollossa yhä useammalle ihmiselle tuttu lääkäri ja hoitaja. Asiointi ja hoito on helpompaa, kun aina ei tarvitse aloittaa asioiden selittämistä alusta. Näin hoito jatkuu sujuvammin.
Tätä tavoitetta viemme nyt hallituksessa vauhdilla eteenpäin. Asetimme sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) ja sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) kanssa hiljattain ohjelman omalääkärimallin käyttöönoton vauhdittamiseksi.
Hyvinvointialueilla on parhaillaankin käynnissä erilaisia omalääkärimalleja, omatiimimalleja ja ammatinharjoittajamalleja kehittäviä hankkeita, joiden tavoitteena on hoidon jatkuvuuden parantaminen. Nyt on tarkoituksena edistää ja tukea näiden erilaisten omalääkärimallien käyttöönottoa hyvinvointialueilla.
Sosiaali- ja terveysministeriö kokoaa yhteen tietoja sekä aiemmista että juuri nyt käynnissä olevista hankkeista. Tavoitteena ei ole luoda yhtä ja samanlaista omalääkärimallia kaikkialle, vaan tukea hyvinvointialueita parhaiden mallien käyttöönotossa, kehittämisessä ja levittämisessä niin, että ihmisten hoidon jatkuvuus paranee. Uuden ohjelman alla toteutetaan myös hallituksen omalääkärikokeilu, jossa voidaan hyödyntää Kela-korvauksia ja valinnanvapautta.
Omalääkärimalleja on kokeiltu Suomessa ennenkin. Ne ovat kariutuneet esimerkiksi liian suuriin vastuuväestöihin tai huonosti organisoituun työhön. Nyt pitää rakentaa fiksumpaa. Siksi tietoja on hyvä kasata ja tuoda yhteen.
Tutkimusnäyttö kertoo, että omalääkärimalleista todella on hyötyä. Hoidon laatu paranee, sairastavuus ja kuolleisuus vähenevät, terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve sekä samalla kustannukset pienenevät, kun ihmistä hoitaa sama yleislääkäri. Ja mikä parasta, potilaiden tyytyväisyys kasvaa.
Vierailin marraskuun alkupuolella Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella tutustumassa Tuiran niin sanottuun hoidon jatkuvuusmalliin. Siellä lääkäri ja hoitajat muodostavat myös työpareja, ja malli on parantanut myös työntekijöiden merkityksellisyyden tunnetta. Tämä on myös tärkeä tulokulma hyvinvointialueilla, joissa osaajista on pulaa.
Länsi-Uusimaa puolestaan on nyt joulukuussa aloittamassa yrittäjyyteen perustuvan omalääkärimallin kokeilua. Muutaman päivän takaisella vierailullani Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella kuulin, että ensimmäinen lääkäri-hoitajapari aloittaa joulukuun alussa. Kokeilun kautta saadaan lisää tärkeää tietoa tämänkaltaisesta mallista. Ammatinharjoittajamallissa myös lääkäreille tulee lisää mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhön.
Nämä ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, miten hyviä käytäntöjä ja kehittämistä hyvinvointialueilla viedään parhaillaan eteenpäin. Juuri tätä haluamme hallituksessa tukea erilaisilla keinoilla, myös tällä uudella omalääkäriohjelmalla.
Me kokoomuksessa haluamme uudistaa palveluita ihminen ja arki edellä. Hyödyntää nopeita digitaalisia palveluita siellä, missä se järkevää on. Vahvistaa hoitohenkilökunnan mahdollisuuksia keskittyä kohtaamisiin ja työnsä tärkeimpiin osiin. Viedä eteenpäin eri alueiden hyviä käytäntöjä, rakentaa tulevaisuuteen kantavia palveluita ihmiset mielessä.