Verkkouutiset

Savu nousee ilmaan Itä-Ukrainan rintaman etulinjassa. AFP / LEHTIKUVA / MIGUEL MEDINA

”Hyökkääjän tykkituli romahti” – näin ukrainalaiset etenevät etelässä

Asiantuntijan mukaan puolustaja jakaa Hersonin rintaman erillisiin alueisiin vaikeuttaen venäläisten puolustus- ja täydennystoimia.

St. Andrew’n yliopiston strategian professori Phillips O’Brien analysoi Twitterissä Ukrainan itä- ja etelärintaman tilanteita ja toteaa, että viimeisen neljän viikon aikana ei ole tapahtunut mitään suuria muutoksia etulinjojen suhteen.

– Suurin muutos Donbassissa heinäkuun alun jälkeen on Venäjän joukkojen jatkuvat epäonnistumiset luoda sellaista voimakasta tykkitulta, joka mahdollisti heidän asteittaisen etenemisensä ennen sitä. Epäsuora tuli Donbassissa oli viime viikolla hyvin vähäistä, O’Brien toteaa.

Hän on jakanut Twitter-tilillään kaksi karttaa. Ensimmäinen kuvaa hyökkääjän tilastoituja tykistökeskityksiä viime viikolla. Toinen näyttää tilastoidut keskitykset 4.–9. heinäkuuta väliseltä ajalta.

– Donbassin alueella tilastoitujen tykistökeskitysten romahdus on massiivista. Näyttää siltä, että kesäkuun lopulla alkanut venäläisten varikkojen tuhoutuminen on muodostunut ongelmaksi, jota venäläiset eivät ole pystyneet ratkaisemaan, O’Brien sanoo.

Ukrainan kerrotaan tehneen pitkän kantaman HIMARS-raketinheittimillä viime aikoina useita onnistuneita iskuja hyökkääjän linjojen taakse. Amerikkalaisvalmisteisia raketinheittimiä on käytetty erityisesti Venäjän joukkojen komentopaikkoja ja ammusvarastoja vastaan.

Rintamalinja ei juurikaan muuttunut myöskään miehitetyllä Hersonin alueella viime viikolla.

– Mutta jotain tapahtui vihdoin. (Hyökkääjän) tykkituli väheni huomattavasti, mikä tarkoittaa sitä, että siellä olevien venäläisten varastojen tuhoamisella (joka alkoi noin 10 päivää myöhemmin kuin Donbassissa) on sama vaikutus, O’Brien kertoo.

– Tykkitulen merkittävä lasku alkoi 25. heinäkuuta ja on jatkunut aiempaan verrattuna. Tämä ei ole yllättävää, mutta osoittaa, että Ukrainan järjestelmälliset iskut varastoja, siltoja ja komentopaikkoja vastaan tuottavat tulosta. Venäjän tulivoimaetu on hiipumassa.

”Venäläisillä valtavia ongelmia”

Phillips O’Brienin mukaan huomion keskipiste on nyt Ukrainan vastahyökkäyksessä maan eteläosissa Hersonin alueella.

– Näyttää siltä, että ukrainalaiset eivät kiirehdi etenemisessään. Vaikeudet ohjailla suurta määrää panssarivaunuja ja panssaroituja ajoneuvoja nykyaikaisella taistelukentällä puolustusaseita vastaan tarkoittaa sitä, että ukrainalaisten nopeammassa etenemisessä saattaa kestää vielä hetki.

– Ukrainalaiset näyttävät jakavan Hersonin rintaman erillisiin alueisiin, minkä seurauksena venäläisjoukoilla on valtavia ongelmia toistensa tukemisessa. Tästä syystä ukrainalaiset ovat katkaisseet Dnepr-joen ylittäviä siltoja. Myös Dneprin länsipuolella olevia alueita jakavien jokien siltoja on katkaistu.

O’Brienin mukaan ukrainalaiset ovat vaikeuttaneet venäläisten kykyä pitää näitä alueita hallussaan ja onnistuneet vähentämään hyökkääjän tykkitulta.

– Nyt he (ukrainalaiset) etsivät alueen heikkouksia ottamatta suuria riskejä. Se ei ole mitenkään loistokasta tai tyylikästä, mutta se on älykästä. He näyttävät lähettävän pieniä yksiköitä etsimään heikkoja kohtia.

Vaikka ukrainalaiset näyttävät etenevän Hersonissa suunnilleen yhtä hitaasti kuin venäläiset etenivät Donbassissa, he tekevät sen O’Brienin mielestä paljon älykkäämmin.

– He eivät ota riskejä, jotka voisivat johtaa suuriin tappioihin. Ukrainalaiset eivät pommita haluamiaan maa-alueita maan tasalle. He pyrkivät vaikeuttamaan venäläisten kykyä tehdä vastahyökkäyksiä iskemällä logistiikkakeskuksiin ja komentopaikkoihin.

– Veikkaan tämän jatkuvan vielä jonkin aikaa. Ukrainalaiset ovat oppineet tässä sodassa (toisin kuin venäläiset tähän asti) tekemään asiat älykkäästi. He näyttävät olevan valmiita käyttämään enemmän aikaa (viikkoja) eristääkseen ja tuhotakseen hyökkääjän Hersonin alueella. Se on fiksua.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS