Verkkouutiset

Lennokki tarkkaili Venäjän 2S3 Akatsiya -panssarihaupitsien tuhoutumista Itä-Ukrainassa. / 26 артилерійська бригада

Hyökkääjän sotilas tuskailee: Komentajat kuin huumattuja

Venäläisjoukot hämmästelevät kaapatuilla ääninauhoilla Ukrainan asevoimien taistelukykyä.

Ukrainan sotilastiedustelu on julkaissut uusia ääninauhoja, joiden kerrotaan olevan peräisin venäläissotilaiden kaapatuista puheluista ja muusta viestiliikenteestä.

Heinäkuun lopulta ja elokuun alusta peräisin olevat keskustelut viittaavat venäläisjoukkojen yhä heikentyneeseen taistelukykyyn ja paljastavat esimerkiksi valkoisen fosforin käytön kansainvälisten sopimusten vastaisesti.

Eräässä puhelussa sotilas kertoo vaimolleen, että Ukrainan sota on osoittautunut huomattavasti pahemmaksi kuin Tšetšenian ja Afganistanin sodat yhteensä. Hän arvostelee voimakkaasti maansa hallintoa ja sotilasjohtoa vaimonsa vastalauseista huolimatta.

Vaimo kehottaa puhelussa miestä huomioimaan molempien aseman ja keskustelemaan asiasta kasvotusten.

– Meille kerrottiin, että yksikkö Rostovista – en muista sen nimeä – tuhottiin kokonaan. Melkein kukaan ei selvinnyt, ja alueella rekrytoidaan nyt täyttä vauhtia. He hyväksyvät riveihin kaikki hakijat, venäläisnainen kertoo ääninauhoja kääntäneen War Translated -sivuston mukaan.

Toisessa kaapatussa puhelussa sotilas kuvailee nauraen vanhemmilleen ilmatorjunnan heikkoa tilaa. Eräälle yksikölle oli sanottu kahden ukrainalaiskoneen saapuvan alueen ylle 10–15 minuutin kuluttua.

– Ja seuraava viesti oli, että ”he pommittivat jo ja lensivät pois!”, sotilas kertoo.

Sotilaan mukaan Venäjän joukot käyttävät taisteluissa valkoista fosforia ja rypäleammuksia. Hän sanoo vanhemmilleen, että ”fosfori ainakin näyttää kauniilta yöllä”.

Puheluiden perusteella heikko sotamenestys on laskenut venäläisjoukkojen taistelutahtoa. Eräs sotilas sanoo etenemisen onnistuvan vain valtavien tappioiden saattelemana. Hän kertoo tuttavilleen, että ”Ukrainan armeija on vahvin maailmassa” ja tyrmää venäläismediassa esitetyn virallisen propagandan.

– Rykmenttimme runnottiin kappaleiksi. Pataljoonat ovat romahdustilassa, mies sanoo.

Eräs sotilas uskoo komentajiensa käyttävän huumeita tai vähintäänkin juovan runsaasti alkoholia päivittäin. Hän hämmästelee upseerien aggressiivista käytöstä.

– Usko nyt, he ovat täysin sekopäisiä. Luulen, että he ovat ottaneet jotain… LSD:tä ja muuta roskaa, sotilas toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)