Verkkouutiset

Tuhottu venäläinen panssarivaunu Kiovan luoteispuolella. LEHTIKUVA / AFP Genya Savilov

”Hyökkääjä ei pysty suojelemaan tankkejaan” – näin Ukraina kylvää tuhoa

Puolustajan panssarintorjuntaohjukset ja tykistö aiheuttavat Venäjän asevoimille tappioita.

Ukrainan asevoimien ja useiden analyytikoiden mukaan Venäjä on menettänyt valtavan määrän panssarivaunuja ja muuta kalustoa Ukrainan eri sotatoimialueilla laajamittaisen hyökkäyksen aikana.

King’s Collegen sotilasasiantuntija Rob Lee muistuttaa, että panssarivaunut ovat haavoittuvaisia, kun joukot eivät toteuta eri aselajien ja suorituskykyjen toiminnan yhdistävää sodankäyntiä.

– Venäjällä ei ole tarpeeksi jalkaväkeä suojellakseen panssarivaunujaan ukrainalaisten panssarintorjuntaryhmien ohjuksilta. Venäjällä on myös vaikeuksia tuhota ukrainalaisten tykistöä, joka paikantaa ne (tankit) lennokeilla, Lee sanoo Twitterissä.

Sotahistorioitsija ja St. Andrewsin yliopiston strategian tutkimuksen professori Phillips O’Brien huomauttaa Venäjän menettävän monia nykyaikaisimpia ja parhaimpia tankkejaan.

– Se on silmiinpistävää, hän toteaa.

O’Brien viittaa avoimien lähteiden tiedusteluun erikoistuneiden analyytikoiden ylläpitämään Oryx-sivustoon, jonka mukaan Venäjä on menettänyt 100 T-72B3 Obr. 2016 -taistelupanssarivaunua. Sen sanotaan olevan yksi Venäjän asevoimien nykyaikaisimmista panssarivaunuista.

Kyseessä ovat vain ne panssarivaunut, jotka analyytikot voivat visuaalisesti vahvistaa saatavilla olevan kuva- tai videomateriaalin perusteella.

– Panssarivaunut vaikuttavat olevan erittäin haavoittuvaisia myös sellaisissa taistelutilanteissa, joissa vihollisella ei ole ilmaherruutta, O’Brien sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS