Verkkouutiset

HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

HUS:n Lasse Lehtonen kokoomuksen ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin

Terveysoikeuden professori vaatii rahoituksen siirtämistä tulonsiirroista sote-palveluihin.

HUS:n diagnostiikkajohtaja, terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen lähtee kokoomuksen ehdokkaaksi kevään 2023 eduskuntavaaleihin.

Maan kovimpiin sosiaali- ja terveyspuolen asiantuntijoihin lukeutuva Lehtonen sanoo pyrkivänsä eduskuntaan rakentaakseen muun muassa nykyistä kestävämmällä pohjalla olevaa terveyspalveluiden rahoitusjärjestelmää.

– Valitettavasti Suomessa toteutettu sote-uudistus ei ole onnistunut luomaan taloudellisesti kestävälle pohjalle rakennettua terveydenhuoltoa. Vaikka järjestelmän rahoitus tulee valtion budjetista, perustuu sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus isolta osin valtion lainanottoon. Kestävä terveyspalvelujen rahoitusjärjestelmä edellyttää, että valtion talous saadaan parempaan tasapainoon, Lehtonen sanoo tiedotteessa.

Väestön ikääntymisestä johtuva palvelutarpeen kasvu ei anna Lehtosen mukaan juurikaan tilaa palveluiden karsimiselle, vaan ratkaisut on löydettävä muilla keinoin.

– Tämän visaisen ongelman toimiva ratkaisu edellyttää ensi sijassa rahoituksen siirtämistä tulonsiirroista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Nyt käytämme tulonsiirtoihin suhteellisesti enemmän rahaa kuin muut Pohjoismaat, mutta terveyspalveluihin selvästi niitä vähemmän, Lehtonen sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan Lehtosen osaamiselle on suuri tarve sosiaali- ja terveyspalveluiden kriisin ratkaisemisessa.

– Kokoomus haluaa pelastaa arvokkaat sosiaali- ja terveyspalvelut, ja meillä on keinot sote-kriisin ratkaisemiseksi. Palveluiden turvaaminen ja kehittäminen tulee olemaan keskeinen teema tulevalla vaalikaudella, ja tässä työssä Lehtosen kaltainen asiantuntija on arvokas lisä kokoomukselle, sanoo Orpo.

Myös Uudenmaan Kokoomuksen toiminnanjohtaja Janne Pesonen on tyytyväinen Lehtosen tasoisen asiantuntijan saamisesta ehdokaslistalle. Lehtonen asuu Espoossa.

– Sosiaali- ja terveyspalveluiden pelastaminen tulee olemaan yksi seuraavan vaalikauden ja keväällä aloittavan hallituksen suurista haasteista. Taloudellinen yhtälö terveyspalveluihin liittyen näyttää todella haastavalta. Uskon, että tässä työssä Lehtosen kaltaisille asiantuntijoille on todella vahvaa kysyntää eduskunnassa ja siten myös jo kevään eduskuntavaaleissa, Pesonen sanoo.

Lehtosen nimeämisen jälkeen kokoomuksella on nimettynä Uudeltamaalta nyt kaikkiaan 34 eduskuntavaaliehdokasta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS