Verkkouutiset

Kiinan merivoimien alus harjoituksessa. / LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Huoli USA:ssa: Teollisuus ei kestäisi pitkää sotaa Kiinaa vastaan

Pentagon on ilmoittanut lisäävänsä tykistöammusten tuotantoa 500 prosentilla lähivuosien aikana.

Yhdysvaltain puolustusteollisuus ei ole valmis pitkittyneeseen sotaan Kiinaa vastaan, tuoreessa raportissa varoitetaan.

CSIS-ajatuspajan varajohtaja Seth Jones sanoo teollisuuden toimivan tavalla, joka soveltuu paremmin rauhanajan ympäristöön.

– Puolustusteollisuuden rakenne ei sovellu arvioni mukaan nykyiseen turvallisuustilanteeseen, Jones toteaa Wall Street Journal -lehdelle.

Ajatuspajan tutkimukseen kerättiin kommentteja asevoimien johdolta, poliitikoilta, teollisuustoimijoilta ja hallintolähteiltä. Johtopäätöksenä oli, että Yhdysvaltain asevoimien ammustilanne heikkenisi nopeasti, jos maa ajautuisi mukaan esimerkiksi Taiwania koskevaan konfliktiin.

Varastojen ja tuotannon rajat ovat tulleet esiin viimeisen vuoden aikana länsimaiden lähetettyä suuren määrän tykistöammuksia ja muuta kalustoa Ukrainan tueksi. Viime vuosikymmenten strategia on suunniteltu rajoitettuja sotilasoperaatioita varten eikä perinteisiin rintamasotiin.

Viime elokuun jälkeen Ukrainalle on lähetetty Javelin-panssarintorjuntaohjuksia määrä, joka vastaa seitsemän vuoden tuotantoa. Stinger-ilmatorjuntaohjuksia on lähetetty saman verran kuin 20 edeltävän vuoden aikana tehdyissä asekaupoissa yhteensä.

Asiantuntijat ovat olleet erityisen huolissaan 155 millimetrin tykistöammuksista, joita on lähetetty Ukrainalle yli miljoona kappaletta. Samalla Yhdysvaltain omat varastot ovat tyhjentyneet.

Puolustusministeriö Pentagon ilmoitti New York Times -lehden mukaan kuluvalla viikolla, että tykistöammusten tuotantoa lisätään 500 prosentilla seuraavien kahden vuoden aikana. Jatkossa 155 millimetrin tykistökranaatteja tuotetaan 90 000 kappaletta kuukaudessa.

– Varastomme olivat riittäviä aiempiin konflikteihin. Nyt lisäämme tuotantoa ylläpitääksemme varastojamme yllättäviä tilanteita varten, mutta myös tukeaksemme liittolaista. Joten kyseessä on uusi tilanne, apulaisarmeijaministeri Douglas R. Bush totesi.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)