Verkkouutiset

Tehohoidossa olevaa koronapotilasta hoidettiin Seinäjoen keskussairaalassa joulukuussa 2021. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Huippututkija Suomen koronakuolemista: Kukapa virheensä myöntäisi

Suomen arvioidaan epäonnistuneen tehosterokotusten antamisessa ja suojaustoimia koskevassa neuvonnassa riskiryhmille.

Tilastokeskuksen mukaan koronavirustautiin menehtyneitä potilaita oli vuonna 2022 monta kertaa enemmän kuin kahtena edellisenä vuotena yhteensä. Tautiin kuoli yli 4 300 henkilöä eli lähes seitsemän prosenttia kaikista kuolleista. Kuolleisuus kasvoi 7,7 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna.

Koronaviruksen aiheuttama tauti oli lisäksi vaikuttamassa yli 2 800 henkilön kuolemaan muuna kuin tilastoon merkittynä peruskuolemansyynä. Monet heistä olivat monisairaita. Vuonna 2022 koronaan kuolleista yli 90 prosenttia oli yli 70-vuotiaita. Työikäisiä kuoli yhteensä yli 200, kun lukema oli edellisenä vuonna 133.

Synkkien tilastojen taustalla on viruksen nopea leviäminen viime syksynä. Uudet virusmuunnokset tarttuivat aiempaa herkemmin ja aiheuttivat keskimäärin lievempää tautia.

Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen huomauttaa, että muissa Pohjoismaissa kuolleisuus oli vuonna 2022 Suomea alhaisempi.

– Suomi epäonnistui erityisesti tehosterokotusten antamisessa sekä suojaustoimia koskevassa neuvonnassa riskiryhmille, Lasse Lehtonen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Professori ja geenitutkija Tuuli Lappalainen arvostelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n antamia kommentteja Helsingin Sanomille. THL:n mukaan kuolemien ehkäisy olisi ollut haastavaa, koska virus levisi niin herkästi.

– Ei ole kovin yllättävää, että vastaus on ”mitään ei olisi voitu tehdä, hyvin toimittiin”, kun kysytään taholta, jonka vastuulla suuri osa toimista olisi ollut. Kukapa nyt virheensä myöntäisi. Vähän laajemmalta voisi media näitä arvioita hakea, Tuuli Lappalainen sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)