Verkkouutiset

Ex-kenraali uskoo Turkin jarrutuksen vielä päättyvän. LEHTIKUVA / AFP Adem Altan

Huippukenraalin arvio: Turkki antaa vielä periksi

David Petraeus pitää Suomen Nato-jäsenyyttä strategisesti merkittävänä.

Pitkän uran Yhdysvaltojen asevoimissa tehnyt kenraali David Petraeus uskoo Turkin vielä perääntyvän maan Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin kohdistamasta jarrutuksesta. Kenraali kommentoi asiaa Svenska Dagbladetin haastattelussa.

– Mutta se tulee vaatimaan aikaa ja huomattavia diplomaattisia ponnisteluja. On selvää, että Turkin sisäpolitiikka vaikuttaa tilanteeseen, Petraeus sanoo.

Turkki saattaa myös yrittää hyödyntää tilannetta saadakseen Yhdysvalloilta uusia F-16-hävittäjiä, kenraali arvioi.

Petraeus tunnetaan etenkin kansainvälisen liittouman joukkojen komentajana Irakissa sekä CIA:n johtajana. Nykyisin hän vaikuttaa muun muassa yliopistomaailmassa.

Laajassa haastattelussa hän toivottaa Suomen ja Ruotsin tervetulleiksi puolustusliiton jäseniksi, korostaen maiden strategista merkitystä. Itämerestä tulisi maiden Natoon liittymisen myötä puolustusliiton ”sisämeri”, ja Arktisen neuvoston jäsenistä kaikki Venäjää lukuun ottamatta olisivat Nato-jäseniä, Petraeus huomauttaa.

– Ruotsilla ja Suomella on hyvin kyvykkäät, hyvin koulutetut, ammattimaiset ja nykyaikaiset sotilasvoimat. Oli etuoikeus tehdä yhteistyötä heidän kanssaan osana Afganistanin ISAF-joukkoja, joiden komentajana olin 2010-2011 ja joissa he esittivät vaikuttavaa roolia, hän sanoo.

Petraeus on tyytyväinen lännen toimiin Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan edessä.

– Vladimir Putinin tavoitteena oli luoda vahva Venäjä, ”tehdä Venäjästä jälleen suuri”, mutta ironista kyllä hänen onnistui tehdä vain Natosta ”jälleen suuri”, Petraeus arvioi, viitaten Yhdysvalloissa käytettyyn ”Make America Great”-iskulauseeseen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS