Verkkouutiset

Uusi omikronin alamuunnos vaikuttaa aiheuttavan iäkkäille vaikeamman taudin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

HU: Helsingin sairaaloissa joka kolmas iäkäs koronapotilas menehtyy

Uusi omikronin alamuunnos näyttäisi aiheuttavan iäkkäille vaikeamman taudin.

Koronan vuoksi sairaalahoitoon joutuneista iäkkäistä potilaista menehtyy joka kolmas, Helsingin sairaalan johtajalääkäri Laura Pikkarainen kertoo Helsingin Uutisille. Aiemmin tänä vuonna lukema on ollut noin 10 prosenttia.

– Nyt on vallalla omikronin BA2 -alamuunnos, jossa taudinkuva näyttäisi vanhuksilla olevan hieman vaikeampi kuin aiemman omikron BA1:n, Pikkarainen kertoo.

Helsingin kaupungin sairaaloissa olevien potilaiden keski-ikä on 81 vuotta ja joillakin on kolme rokotusta. Rokotusten tuottama immuniteetti iäkkäillä ei ole yhtä vahva kuin nuoremmilla, sillä elimistön oma immuniteettijärjestelmä on jo heikentynyt eikä välttämättä tuota tarpeeksi vasta-aineita. Pikkarainen kertoo, että rokotukset kannattavat silti, sillä pääsääntöisesti sairaalahoitoon joutuvilla on puutteellinen rokotussarja.

– Kun 80 vuotta täyttäneistä kolme rokotusta on 92 prosentilla helsinkiläisistä, niin viime viikolla perusterveydenhoidon vuodeosastolla olevista potilaista 35 prosentilla oli vajaa rokotussuoja tai ei rokotuksia, Pikkarainen kertoo.

– Kuolleissa on ihan selvästi enemmän rokottamattomia kuin rokotettuja.

THL:n Mika Salminen kertoi aiemmin viikolla Verkkouutisille, että koronakuolemia on enemmän kuin koskaan. Vaikka rokotukset suojaavat tehokkaasti vakavaa tautia vastaan, ne eivät estä tartuntoja. Ja koska tartuntamäärät ovat olleet huomattavan korkeita, myös kuolemien määrä lisääntyy samassa suhteessa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS