Vanha ohje, että ulkomainen omena pitäisi aina kuoria, joutaa Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Sarisin mukaan romukoppaan. Saris kertoo Helsingin Sanomissa, että EU:n alueelta tuoduille kasvikselle ja hedelmille riittää pelkkä pesu.
EU:n ulkopuolelta tulevat trooppiset hedelmät kannattaa kuoria, sillä niihin liittyy korkeampi ihmisten ja eläinten ulosteesta peräisin olevien loisten riski. Myös sitrushedelmät professori kuorii.
Porkkana ei useimmiten tarvitse kuorimista eikä edes jynssäystä, mutta Karisin mukaan talven yli kellarissa säilötyissä porkkanoissa voivat lisääntyä Yersinia pseudotuberculosiksen kaltaiset haitalliset bakteerit.
Ne eivät katoa täysin edes kuorimalla ja suurkeittiöiden porkkanaraaste on joskus aiheuttanut epidemioita.
Viinirypäleet tulisi huuhdella lämpimällä vedellä homeenestoaineen vuoksi. Ulkomaiset puutarhamarjat on syytä huuhtoa norovirusriskin vuoksi.





