Asiakas kaupassa Helsingissä. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

HS: Nämä kasvikset ja hedelmät pitää aina pestä

Professori antaa uusia ohjeita hedelmien ja vihannesten käsittelyyn.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vanha ohje, että ulkomainen omena pitäisi aina kuoria, joutaa Helsingin yliopiston mikrobiologian professori Per Sarisin mukaan romukoppaan. Saris kertoo Helsingin Sanomissa, että EU:n alueelta tuoduille kasvikselle ja hedelmille riittää pelkkä pesu.

EU:n ulkopuolelta tulevat trooppiset hedelmät kannattaa kuoria, sillä niihin liittyy korkeampi ihmisten ja eläinten ulosteesta peräisin olevien loisten riski. Myös sitrushedelmät professori kuorii.

Porkkana ei useimmiten tarvitse kuorimista eikä edes jynssäystä, mutta Karisin mukaan talven yli kellarissa säilötyissä porkkanoissa voivat lisääntyä Yersinia pseudotuberculosiksen kaltaiset haitalliset bakteerit.

Ne eivät katoa täysin edes kuorimalla ja suurkeittiöiden porkkanaraaste on joskus aiheuttanut epidemioita.

Viinirypäleet tulisi huuhdella lämpimällä vedellä homeenestoaineen vuoksi. Ulkomaiset puutarhamarjat on syytä huuhtoa norovirusriskin vuoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)