Verkkouutiset

Seppo Tiitinen. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

HS-kysely: Suomalaisista 47 prosenttia julkaisisi Tiitisen listan

Oikealle itsensä sijoittavista selvä enemmistö oli listan julkaisun kannalla.

Helsingin Sanomien teettämään kyselytutkimukseen vastanneista 47 prosenttia julkistaisi listan heti. Vastaajista 30 prosenttia oli sitä mieltä, että julkistamiselle ei ole tarvetta. Vastanneista 23 prosenttia ei osannut sanoa mielipidettään asiasta.

Oikealle tai jonkin verran oikealle itsensä poliittisesti sijoittavista selvä enemmistö oli listan julkaisun kannalla. Vasemmalla tai jonkin verran vasemmalla olevilla lukema oli noin kolmasosa.

Puolueista listan julkistamiselle löytyy eniten kannatusta perussuomalaisten kannattajista, vähiten vasemmistoliiton kannattajista.

Keskustelu Tiitisen listasta käynnistyi jälleen heinäkuussa, kun perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra toivoi median synnyttävän painetta listan saamiseksi julki.

Suojelupoliisin toiminnasta vastaava isäministeri Mari Rantanen (ps.) on todennut, ettei ministerinä voi vaikuttaa niin sanotun Tiitisen listan julkisuuteen. Suomessa viranomaiset päättävät asiakirjojen julkisuudesta julkisuuslain perusteella.

Tiitisen lista sisältää tietoa suomalaisista henkilöistä, jotka ovat olleet yhteydessä Itä-Saksan turvallisuus­palvelu Stasin kanssa – tietäen tai tietämättään.

Suojelupoliisin entisen päällikön Seppo Tiitisen itsensä mukaan kyseessä on lähinnä vihjelista, jolta ei löydy valtakunnan tason poliitikkoja.

Kantar Public on toteuttanut tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta. Tutkimusaineisto on koottu Kanava-internetpaneelissa 25.–30. elokuuta 2023. Haastattelujen kokonaismäärä oli 1 044. Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla. Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Tutkimustulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)